Sobota, 23 november 2019
Iskanje

Furlane ni strah Slovencev

Diego Navarria, predsednik deželne skupščine furlanske jezikovne skupnosti

3. dec. 2019 | 6:23
Dark Theme

Odnosi med Slovenci in Furlani v preteklosti niso bili vedno dobri, prej nasprotno, posebno v Benečiji, kjer je Rim izkoriščal furlansko skupnost za neke vrste čuvaja italijanstva na tedanji vzhodni italijanski meji. Danes so se razmere na srečo zelo spremenile, pravi za Primorski dnevnik Diego Navarria, predsednik deželne skupščine furlanske jezikovne skupnosti. To ni zasebno združenje, temveč institucionalni organ, ki je nastal na pobudo nekaterih županov furlanskih občin (Navarria je župan Carlina v južni Furlaniji), ki so želeli s tem omiliti negativne posledice ukinitve pokrajin v Furlaniji Julijski krajini. Hkrati s furlansko skupščino je uprava predsednice Debore Serracchiani ustanovila tudi skupščini slovenske in nemške jezikovne skupnosti. Slovenska skupščina še ni zaživela.

Furlansko skupščino je pred tremi leti ustanovilo 55 županov, danes je vanjo včlanjenih 115 občin na skupnih 173, kjer je uradno priznana zaščita furlanščine. Navarria trdi, da furlanščino govori približno 600 tisoč ljudi, kar pomeni večino prebivalstva v FJK.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo