Torek, 23 april 2024
Iskanje

Indijska sonda pristala na Luni

Postala je prvo plovilo, ki je pristalo v bližini doslej malo raziskanega južnega pola Zemljinega naravnega satelita

Indija |
23. avg. 2023 | 15:55
Dark Theme

Indijska sonda Chandrayaan-3 je danes varno pristala na Luni in s tem postala prvo plovilo, ki je pristalo v bližini doslej malo raziskanega južnega pola Zemljinega naravnega satelita. Sonda bo sedaj lahko izvajala znanstvene poskuse, zbirala podatke o mineralni sestavi površja in preverjala morebitno prisotnost vode na južnem polu Lune.

»Chandrayaan-3 je uspešno pristal na Luni,» je sporočila indijska vesoljska agencija Isro. Pristanek je potrdil tudi indijski premier Narendra Modi, ki se sicer trenutno v Južni Afriki udeležuje vrha skupine Brics, poroča britanski BBC.

Chandrayaan-3 je vzletela že 14. julija in kasneje vstopila v neke vrste tekmo z rusko sondo Luna-25, ki je vzletela 11. avgusta, da bi kot prva dosegla južni pol Lune. Ruska sonda je sicer v soboto med poskusom pristanka strmoglavila na Lunino površje, tako da je indijsko plovilo danes kot prvo pristalo v bližini doslej malo raziskanega južnega pola Lune.

Indijska sonda bo sedaj izvajala znanstvene poskuse, zbirala podatke o mineralni sestavi površja Lune in preverjala morebitno prisotnost vode na južnem polu Zemljinega naravnega satelita.

Potencial za obstoj vode na Luni je postal pomemben vidik vesoljske tekme med Indijo in Rusijo, pa tudi Kitajsko, Evropo in ZDA - predvsem zaradi potencialnega izkoriščanja različnih surovin na Luninem površju.

Uspeh na tem področju bi po pričakovanjih analitikov lahko služil kot osnova za vzpostavitev postojanke na Luni, ki bi lahko v prihodnosti postala izhodišče za odprave na Mars in globlje raziskovanje vesolja.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava