Torek, 04 avgust 2020
Iskanje

»Italexit« bi bil slab za Slovenijo, ne za Italijo

Ekonomist Jože P. Damijan o sporu med Rimom in Brusljem

Trst |
14. jun. 2019 | 11:25
Dark Theme

Slovenski ekonomist Jože P. Damijan meni, da med evrokrati očitno ni veliko modrosti, če hoče Evropska komisija zaostriti spor z italijansko vlado.

Komisija vztraja, da je nujno treba najprej zmanjšati zadolžitev. Ima prav?

Makroekonomska teorija je povsem jasna: nižanje deficita v času, ko ima država negativno proizvodno vrzel, ne deluje. Država mora takrat pospešiti agregatno povpraševanje. Ker povpraševanje gospodinjstev in podjetij v Italiji očitno ne deluje, je treba aktivirati predvsem državno povpraševanje prek javnih investicij. A Evropska komisija tega noče upoštevati.

Mar ni potemtakem Salvini v »win-win« situaciji? Če bo prevladal Bruselj, bo še lažje nagovarjal jezne državljane. Če pa v pogajanjih izbojuje izjeme, bo za volivce junak.

Če Italija doseže rast, bi bili ljudje zadovoljni. Ne bi več iskali radikalnih rešitev. Če obstaja kaj modrosti med evrokrati, bi pravila morali spremeniti, da se vzame veter iz jader populistov.

Kaj pa če ne bo tako?

Nastala bi seveda škoda, ker bi italijanskemu zgledu lahko sledile druge države, kar vodi v nepredvidene posledice.

A gospodarske posledice – tako ste vsaj namignili na svojem blogu – morda niti ne bi bile dramatične.

Kratkoročno bi se v Italiji dvignile obrestne mere, a ker je država dvetretjinsko zadolžena na domačem trgu, ne bi imela težav pri refinanciranju proračuna. Tako kot jih nima Japonska, ki ima dolg 250 procentov BDP. Italija bi verjetno devalvirala lastno valuto, uvoz bi se zmanjšal, izvoz povečal. Vrnila bi se v čase pred evrom, ko je imela višjo rast od Francije.

Italija je drugi gospodarski partner Slovenije. Kakšne posledice bi imel »italexit« za Slovenijo?

Ob devalvaciji italijanske valute bi se povečala konkurenčnost Italije. Verjetno bi se zmanjšal slovenski izvoz v Italijo, povečal pa bi se promet v obratni smeri. Za Slovenijo to ne bi bilo dobro.

Celoten intervju si lahko preberete v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo