Nedelja, 12 julij 2020
Iskanje

Kam pes taco moli?

Deželni zakon o »nujnih ukrepih« je poln ugank, skriva pa tudi past za slovensko narodno skupnost na Videmskem

5. jun. 2019 | 6:26
Dark Theme

Deželna vlada Furlanije Julijske krajine je v deželni svet poslala zakonski predlog, ki obsega 67 členov pod skupnim naslovom Večpodročni ukrepi za nujne potrebe ozemlja. Z zajetnim besedilom, ki se začne z določili za spremembo čebelarskih komisij in ukrepi za ohranitev vongol vrste Chamelea gallina v morju pred Tržičem, bi spremenili tudi 12 let stari deželni zaščitni zakon za slovensko manjšino.

Deželna vlada predlaga ustanovitev registra organizacij, ki negujejo »jezikovne variante v dolinah Nadiže in Tera ter Kanalske doline«. Pri tem ne bi bil mogoč hkratni vpis v register slovenskih organizacij. S tem bi se morala društva, ki delujejo v Beneški Sloveniji, Reziji in na Trbiškem odločiti, ali bodo slovenska ali odraz »jezikovne variante«.

Med nujnimi ukrepi, ki jih predlaga deželna vlada, sicer tiči še ena uganka: prispevek v višini 10.000 evrov za Svet slovenskih organizacij (SSO), in sicer »kot podpora za prireditev Campionissimi 2019«.

Na vprašanje, za kaj gre, je predsednik SSO Walter Bandelj odgovoril z nasvetom, naj pobrskamo po spletu. A tam so podatki zelo skopi.

Več v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo