Sobota, 18 januar 2020
Iskanje

Kerozin se nevarno približuje Rižanskemu izviru

Zaznali so ga le pol kilometra od črpališča Podračje, dva do 2,5 kilometra od kraja železniške nesreče nad Dolom pri Hrastovljah

Koper |
16. jul. 2019 | 16:58
Dark Theme

V dveh vrtinah oziroma vodnjakih, kjer vodo pregleduje agencija za okolje (Arso), so sinoči zaznali kerozin, poročajo Primorske novice. Najprej so ga zaznali z vonjem, potem še z analizo. Kerozin so našli dva do 2,5 kilometra od mesta železniške nesreče nad Dolom pri Hrastovljah in 40 metrov pod površjem. Onesnaževalec se približuje Rižanskemu izviru v Bobrih, saj je vodnjak od izvira oddaljen 1,5 kilometra in le pol kilometra od črpališča Podračje, kjer črpajo podtalnico na globini 70 metrov, je povedal direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj.

Direktorica Arsa Lilijana Kozlovič je za Radio Koper povedala, da se bodo lotili odstranjevanja kerozina, pred tem pa naredili načrt, kje začeti. Podtalnico bodo črpali, dokler tudi sami ne bodo zaznali onesnaženja (Rižanskega izvira od nesreče ne uporabljajo). Ko bodo nehali črpati podtalnico, bodo vodo samo še kupovali in povečali količine iz hrvaškega Istarskega vodovoda. Koliko časa bo to zadostovalo, pa je drugo vprašanje.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katera beseda je v letu 2019 najbolj zaznamovala slovensko narodno skupnost v Italiji?

14. jan. 2020 | 17:00
Defibrilator
Jezik
Migranti
Narodni dom
Paritetni odbor
Predsednica
Predstavništvo
Ravnatelj
Stadion
Strelišče
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo