Nedelja, 19 september 2021
Iskanje

Kidanje v dobi covida-19

Intervju z gorskim reševalcem Matejem Grudnom

Plodn |
4. jan. 2021 | 18:53
Dark Theme

V višjih legah Furlanije - Julijske krajine že od silvestrovega obilno sneži, kar ustvarja pravljične prizore, a tudi veliko težav. Samo v zadnjih dveh dneh je ponekod zapadel meter snega. V nekaterih vaseh tolikšne pošiljke niso imeli skoraj 40 let.

Član ekipe gorskih reševalcev Furlanije - Julijske krajine Matej Gruden iz Nabrežine je bil danes v Plodnu, kjer si je čas za telefonski pogovor vzel med odmorom za kosilo.

Katere akcije ste opravili do tega klica?

Zjutraj smo očistili streho zapuščene hiše, zdaj delamo na Telecomovi anteni, ker so se pojavile tudi nekatere težave v komunikacijah. Pokrajina je idilična. Je pa toliko snega, da ga je na strehah dober meter in pol. Recimo skoraj čez mene, kar pomeni 170 centimetrov.

Kdaj ste nazadnje videli toliko snega?

Verjetno leta 2012. Nekateri člani naše ekipe pa so ga pred nekaj leti v Abrucih.

Lahko opišete svojo pot do Plodna?

Sneg se je začel pri Tolmeču oz. Villi Santini. Potem ga je bilo vedno malo več. Ko smo pa prišli iz predora tam pri zadnji rebri do Cime Sappada, se je pokrajina popolnoma spremenila. Plužili so, zato je bil zid snega ob cesti visok čez dva metra.

Katere težave povzroča tako debela snežna odeja?

Nevarno je, da strehe ne zdržijo teže, predvsem tiste, ki so brez stanovalcev. Druga težava so dimniki. Če jih prekrije sneg, ljudje ne morejo kuriti.

Več v jutrišnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kaj menite o morebitni uvedbi obveznega cepljenja proti covidu-19?

4. sep. 2021 | 6:00
Popolnoma soglašam
Delno soglašam
Delno nasprotujem
Popolnoma nasprotujem
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo