Torek, 22 oktober 2019
Iskanje

Koliko možnosti ima Renzi med Slovenci?

Njegov odhod iz DS je že ošibil vlado Giuseppeja Conteja

FJK |
23. sep. 2019 | 8:29
Dark Theme

Tudi v slovenski manjšini se politično-volilni premiki zgodijo na pobudo volivk in volivcev ter ne na opredelitvah tega ali onega politika, zato je nemogoče napovedati kakšno težo bo imela nova stranka Mattea Renzija v dvojezičnih okoljih Furlanije Julijske krajine. Slovensko volilno telo ima, kot vemo, svoje posebnosti in narodno-jezikovne značilnosti, zato bo uveljavitev nove stranke med Slovenci odvisna tudi od njenega odnosa do splošnega manjšinskega vprašanja in do zadev (npr. odnos do Slovenije), ki so pri srcu večini Slovencev v Italiji. Nekateri so vsekakor zelo zamerili Renziju, da je med zadnjim obiskom na Tržaškem (bil je v sesljanskem Portopiccolu) obiskal le fojbo pri Bazovici in ne ostalih zgodovinskih pomnikov pri nas, kot sta Rižarna in spomenik bazoviškim junakom.

Renzijev odhod iz Demokratske stranke je vsekakor precej ošibil novo vlado Giuseppeja Conteja in zavezništvo med DS in Gibanjem 5 zvezd, ki itak stoji na precej krhkih političnih in programskih temeljih.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo