Nedelja, 28 maj 2023
Iskanje

Kriminalisti zasegli več kot pol tone prepovedanih drog

Odkrili so več kot 80 preprodajalcev

18. feb. 2022 | 16:49
Dark Theme

Kriminalisti Policijske uprave (PU) Ljubljana so več let preiskovali mednarodno kriminalno združbo, ki se je ukvarjala s kaznivimi dejanji prometa in prodaje prepovedanih drog ter orožja ali eksploziva. Tekom preiskave so zasegli več kot pol tone prepovedanih drog in odkrili več kot 80 preprodajalcev, so sporočili na novinarski konferenci.

Preiskava je potekala od leta 2018, je povedal vodja sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana Damjan Petrič. Mednarodno kriminalno združbo, ki so jo preiskovali, je sestavljalo več kot 80 oseb, ki so imele različne vloge v združbi, je pojasnil. Glede na zbrane dokaze so člani skupaj izvršili več kot 190 kaznivih dejanj.

Slovenski kriminalisti so v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi potrdili, da so člani združbe želeli v Slovenijo pripeljati skoraj 600 kilogramov konoplje in nekaj kilogramov heroina. Navedeno so jim zasegli na ozemlju več držav, s tem pa preprečili zaslužek v višini okoli 1,6 milijona evrov. »Kriminalisti so tudi ugotovili, da so osumljeni na isti način iz Bosne in Hercegovine v Slovenijo pripeljali vsaj tri avtomatske puške in naboje,« je dejal Petrič.

PU Ljubljana je po njegovih besedah v sodelovanju z drugimi enotami policije iz celotne Slovenije zaključne aktivnosti preiskave izvedla v torek. Pri tem je sodelovalo več kot 550 kriminalistov in policistov, ki so na 68 lokacijah na širšem območju Ljubljane in Kopra opravili 58 hišnih preiskav.

Prijeli in pridržali so 23 osumljencev, 16 so jih privedli pred preiskovalnega sodnika, ki je odredil sodno pridržanje. Večino osumljencev so že obravnavali za kazniva dejanja, povezana s prepovedanimi drogami, je pojasnil.

Samo v zaključni akciji so policisti in kriminalisti zasegli več kilogramov kokaina, heroina, konoplje, testosterona in droge MDMA. Zasegli so tudi 12 kosov orožja, strelivo, skoraj 90.000 evrov v gotovini, več deset mobilnih telefonov in računalnikov ter dve osebni vozili.

Odkrili so tudi tri prirejene prostore za gojenje konoplje, kjer so skupaj zasegli 2254 sadik konoplje, in en prostor za proizvodnjo sintetičnih drog. Za delovanje navedenih prirejenih prostorov so storilci izvrševali tudi tatvine električne energije in tako v letu dni distributerje elektrike oškodovali za okoli 85.000 evrov. Preiskava sicer še ni zaključena.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava