Nedelja, 16 junij 2024
Iskanje

Mattarella na strani manjšine, na Rab ga najbrž ne bo

Na Kvirinalu danes srečanje predsednikov Italije in Slovenije

Rim |
19. maj. 2023 | 16:00
Dark Theme

Slovenska predsednica Nataša Pirc Musar je na današnjem srečanju na Kvirinalu italijanskemu predsedniku Sergiu Mattarelli predlagala skupno častno pokroviteljstvo Evropskega leta kulture 2025 Nova Gorica-Gorica (EPK), kar je gostitelj rade volje sprejel. Predsednica je Mattarello opozorila na pereče vprašanje parlamentarnega predstavništva slovenske manjšine v italijanskem parlamentu in se zavzela za sklic italijanskega vladnega omizja za Slovence, ki se ne sestaja že dolgo časa.

Na sestanku niso govorili o novih spravnih korakih med Italijo in Slovenijo, Pirc Musar pa je izrazila dvom, da se bo Italija septembra letos z najvišjim predstavništvom na Rabu udeležila spominske prireditve ob 80-letnici osvoboditve tamkajšnjega fašističnega taborišča. Za to v Rimu očitno še niso dozoreli časi. Na srečanju predsednikov je sodeloval tudi italijanski zunanji minister Antonio Tajani, kar predstavlja novost za podobne sestanke na predsedniški ravni.

Slovenska predsednica je na srečanju z Mattarello, kot je povedala, odnesla »neizmerno dobre vtise« in imela občutek, »da predsednik v zvezi s parlamentarnim predstavništvom dobro razume pričakovanja slovenske manjšine, zaveda pa se, da rešitev tega vprašanja zahteva zapletene pravno-parlamentarne postopke.«

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava