Ponedeljek, 26 oktober 2020
Iskanje

Medikan nad Jonskim morjem (video)

Nenavaden vremenski pojav: gre za majhen subtropski ciklon, ki ima nekatere značilnosti tropskega ciklona

17. sep. 2020 | 16:15
Dark Theme

Včeraj se je nad Sredozemskim morjem, natančneje nad Jonskim morjem, začel razvijati dokaj redek vremenski sistem, ki mu pravimo medikan, sporoča Arso na družbenih omrežjih. Beseda medikan je skovana iz besed Mediteran in hurikan. Gre za majhen subtropski ciklon, ki ima nekatere značilnosti tropskega ciklona (tropskega viharja ali orkana). Nacionalni observatorij za opazovanje Zemlje in vesolja v Atenah ga je poimenovala Ianos.

Ciklon se bo predvidoma še okrepil, menijo pri Arsu, in dosegel moč 1. stopnje orkana, pri čemer bo enominutna povprečna hitrost vetra nad 118 km/h. Središče ciklona bo jutri doseglo zahodno obalo Grčije. Vzdolž grške obale in nekaterih otokov bodo poleg zelo močnega vetra največja nevarnost obilne padavine. Grška meteorološka služba je za velik del države izdala rdečo stopnjo ogroženosti zaradi obilnih padavin, močnih neviht in vetra. Po nekaterih meteoroloških izračunih naj bi padlo od 200 do 400 litrov dežja na kvadratni meter.

Takšni sistemi se razvijejo nad razmeroma toplim Sredozemskim morjem najpogosteje jeseni, ugotavlja Arso, kjer zaradi nestabilnega ozračja črpajo vlago in toploto z morja. Njihova značilnost je, da je njihovo jedro toplejše od okolice, kar je drugače kot pri ciklonih zmernih geografskih širin.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Si boste naložili aplikacijo Immuni?

6. okt. 2020 | 16:18
Da
Ne
Sem si jo že
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo