Petek, 14 junij 2019
Iskanje

Mikroplastika potuje tudi z vetrom

Znanstveniki so jo našli tudi v odročnih in nenaseljenih območjih

16. apr. 2019 | 15:55
Dark Theme

Poleg ostalih mikroprašnih delcev je v zraku tudi mikroplastika, ugotavljajo znanstveniki. Kot ostali prašni delci potuje z vetrom. Mikroplastiko je namreč mogoče najti tudi v odročnih in nenaseljenih območjih. Znanstveniki so doslej domnevali, da so majhni delci plastike predvsem v rekah in morjih, analize v francoskih Pirenejih pa so pokazale, da jih daleč nosijo tudi zračni tokovi. Med raziskavami, ki so jih opravili med letoma 2017 in 2018 na redko poseljenem območju, oddaljenem od večjih mest ter industrijskih ali kmetijskih območij, so namreč na nadmorski višini okrog 1400 metrov vsak dan našli okrog 365 novih mikroprašnih delcev na kvadratnem metru, in sicer velikih do 750 mikrometrov in s premerom do 300 mikrometrov.

Doslej so bili znanstveniki prepričani, da veter nosi mikroplastiko le v bližnjo okolico, medtem ko so zdaj ugotovili, da zračni tokovi delce nosijo tudi precej dlje.s

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kje načrtujete, da bi preživeli letošnji dopust?

28. maj. 2019 | 12:28
v Sloveniji
na Hrvaškem
v Italiji
v Grčiji
v kakšni drugi evropski državi
na eni od neevropskih celin
ne bom dopustoval
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo