Torek, 23 april 2019
Iskanje

Mikroplastika potuje tudi z vetrom

Znanstveniki so jo našli tudi v odročnih in nenaseljenih območjih

16. apr. 2019 | 15:55
Dark Theme

Poleg ostalih mikroprašnih delcev je v zraku tudi mikroplastika, ugotavljajo znanstveniki. Kot ostali prašni delci potuje z vetrom. Mikroplastiko je namreč mogoče najti tudi v odročnih in nenaseljenih območjih. Znanstveniki so doslej domnevali, da so majhni delci plastike predvsem v rekah in morjih, analize v francoskih Pirenejih pa so pokazale, da jih daleč nosijo tudi zračni tokovi. Med raziskavami, ki so jih opravili med letoma 2017 in 2018 na redko poseljenem območju, oddaljenem od večjih mest ter industrijskih ali kmetijskih območij, so namreč na nadmorski višini okrog 1400 metrov vsak dan našli okrog 365 novih mikroprašnih delcev na kvadratnem metru, in sicer velikih do 750 mikrometrov in s premerom do 300 mikrometrov.

Doslej so bili znanstveniki prepričani, da veter nosi mikroplastiko le v bližnjo okolico, medtem ko so zdaj ugotovili, da zračni tokovi delce nosijo tudi precej dlje.s

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Evropski parlament je podprl ukinitev premikanja ure leta 2021. Države članice se bodo same odločile za poletni ali zimski čas, Evropsko komisijo bodo morale o tem obvestiti do aprila 2020. Podpiram:

15. apr. 2019 | 19:57
Poletni čas
Zimski čas
Mi je vseeno
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo