Sreda, 17 julij 2024
Iskanje

Molteni spet zadolžen za Slovence?

Predstavnik Lige je državni sekretar na italijanskem notranjem ministrstvu

Rim |
3. nov. 2022 | 6:25
Dark Theme

S prisego namestnikov ministrov in državnih sekretarjev je vlada Giorgie Meloni od včeraj tudi formalno polnomočna.

Državni sekretar Nicola Molteni (Liga) bo na notranjem ministrstvu skoraj gotovo zadolžen za jezikovne manjšine, tudi za slovensko. O tem bo v prihodnjih dneh odločal minister Matteo Piantedosi. 46-letni Molteni, ki je doma iz Lombardije in je tesen sodelavec Mattea Salvinija, se je z manjšinami že ukvarjal v prvi vladi Giuseppeja Conteja. V tem času ni sklical omizja za slovensko manjšino, za kar je poskrbel njegov naslednik v drugi Contejevi vladi Achille Variati (DS).

Politik iz Veneta, ki je pred kratkim postal evropski poslanec namesto v poslansko zbornico izvoljenega Carla Calende, je neposredno spremljal postopek vračanja tržaškega Narodnega doma Slovencem. Variatija je v vladi Maria Draghija nasledil Ivan Scalfarotto (Živa Italija), ki je julija lanskega leta v Trstu predsedoval manjšinskemu omizju, na katerem je tekla beseda o Narodnem domu ter o (ne)rabi strešic na osebnih dokumentih.

Z vprašanji založništva, torej tudi Primorskega dnevnika in ostalih slovenskih medijev v FJK, se bo ukvarjal državni sekretar pri predsedstvu vlade, senator Alberto Barachini. Njegovo imenovanje je bilo posebej pri srcu Silviu Berlusconiju, ki Barachinija (50 let) dobro pozna iz časov, ko je bil novinar Mediaseta, potem ko je svojo poklicno pot začel na dnevniku Il Tirreno iz Livorna.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava