Nedelja, 25 februar 2024
Iskanje

Morje je v Izoli in Piranu poplavljalo za več kot pol metra

Avte je zibalo kot barke, je povedal vodja intervencije

Piran |
22. nov. 2022 | 16:00
Dark Theme

Ob jutranji plimi je bila zlasti v Izoli in Piranu gladina morja močno povišana, morje je poplavljalo v višini okoli 60 cm, je sporočil Arso. Krajane je zjutraj zbudil zvok opozorilne sirene, poročajo Primorske novice. Poplavljalo je tudi v Kopru, a bistveno manj

V Piranu so v popoldanskih urah odstranjevali posledice dopoldanske izjemno visoke plime, zaradi katere je morska voda zalila nižje ležeče predele mesta. Na pomolu se je prevrnil sod, zaradi česar se je v morje razlila opazna količina odpadnega olja. Sicer pa je voda povzročala škodo v pritličnih stanovanjih in lokalih ter na avtomobilih, ki jih lastniki niso umaknili, čeprav je na nevarnost poplav malo po 6. uri opozorila sirena.

Največ težav je prelivanje morja povzročilo v Piranu. Enote civilne zaščite so s protipoplavnimi vrečami zaščitile Tartinijev trg in okolico, vendar je morska voda pričakovano prodrla tudi v meteorno kanalizacijsko omrežje, iz katerega je prihajala na površje v mestu. Kot je za Primorske novice povedal vodja intervencije Peter Ventin, so gasilci morali premikati avtomobile, ki so »se že začeli premikati ob skalah kot barke«. Gre za avtomobile, ki jih lastniki kljub pravočasnemu opozorilu niso umaknili z najnižjih delov središča mesta, je dodal.

Na mareografski postaji v Kopru so danes izmerili peto najvišjo gladino morja od leta 1961, so sporočili z Agencije RS za okolje. Nadpovprečno visoki bosta tudi današnja večerna in sredina dopoldanska plima. Avte je zibalo kot barke, je povedal vodja intervencije.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava