Nedelja, 26 maj 2024
Iskanje

Na Švedskem odkrili največje nahajališče redkih kovin v Evropi

Uporabljajo jih med drugim za proizvodnjo baterij za električne avtomobile

12. jan. 2023 | 16:02
Dark Theme

Na severu Švedske so odkrili največje nahajališče redkih kovin v Evropi, je danes sporočilo švedsko rudarsko podjetje v državni lasti LKAB. Redke kovine so med drugim bistvene za proizvodnjo baterij za električne avtomobile. Nahajališče, ki so ga odkrili poleg rudnika železove rude, po navedbah LKAB vsebuje več kot milijon ton redkih kovin. »Postalo bi lahko bistvenega pomena za zagotavljanje zadostnih količin redkih kovin, ki so nedvomno osrednjega pomena za zagotavljanje zelenega prehoda,« je poudaril prvi mož podjetja Jan Mostrom.

Da bi lahko nahajališče v celoti raziskali ter preverili možnosti za dobičkonosno in trajnostno rudarjenje, bo sicer trajalo nekaj let, je opozoril. Do začetka dejanskega rudarjenja bi lahko tako po njegovih besedah preteklo od 10 do 15 let.

Švedska, ki je z novim letom prevzela predsedovanje Evropski uniji, je odkritje predstavila ob obisku delegacije Evropske komisije. Švedska ministrica, pristojna za energijo, Ebba Busch je ob tem izpostavila nujnost zagotavljanja stabilnih virov redkih kovin, če se želi unija odreči fosilnim gorivom in obenem doseči samozadostnost. »Elektrifikacija, samozadostnost unije ter neodvisnost od Rusije in Kitajske se bodo začele v rudniku,« je poudarila.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava