Sobota, 04 februar 2023
Iskanje

Navija za Švedsko in Nizozemsko, napoveduje pa zmago Ukrajine

Pogovor z Jarijem Jarcem, ki tekmovanje za pesem Evrovizije spremlja v živo: nocoj bo finalni večer

Turin |
14. maj. 2022 | 15:39
Dark Theme

Tekmovanja za pesem Evrovizije spremlja veliko število novinarjev in poročevalcev iz celega sveta. Med njimi je tudi radijski ustvarjalec in voditelj Jari Jarc, ki se s prizorišča že cel teden oglaša v različnih oddajah Radia Trst A in tudi Radia Koper. Festivalski tempo je pregovorno neizprosen: poleg treh tekmovalnih večerov so na sporedu še novinarska srečanja in drugi dogodki, radijski vklopi pa zahtevajo še dodatno pripravo. Kljub polnemu urniku je Jari Jarc z veseljem odgovoril na naša vprašanja o spremljevalnem programu in delu na terenu.

Nocoj bo na sporedu veliki finale in zagotovo imate polne roke dela. Se polni dnevi kaj poznajo na utrujenosti?

Priznam, da je delo kar zahtevno. Od torka se za vse nas poročevalce dan začne ob 11. zjutraj in se zaključi po polnoči, tudi ob enih ali dveh. Res sem že malo utrujen, saj je na programu veliko novinarskih srečanj, poleg tega pa se javljam tako za naš tržaški kot tudi za koprski radio in to v različnih terminih. Včasih imam vklop v živo že zjutraj, popoldne vodim oddajo Boomerang in nato so še tri tekmovalni večeri. Seveda zbiram tudi izjave in intervjuje, kar sploh ni enostavno. Tudi zaradi protikoronskih ukrepov, je treba za stik z glasbeniki zaprositi tiskovne predstavnike prek posebne aplikacije, vendar ugotavljamo, da sistem ne deluje, ker se ti »posredniki« še niso nikomur oglasili. Posledično se moramo znajti sami, tako sem v prejšnjih dneh enostavno trkal na vrata delegacij. Predstavnico Malte Emmo Muscat sem na primer našel ravno na tak način in k sreči je bila v svoji garderobi, tako da sem lahko opravil intervju z njo.

Videli in slišali ste vse nastope, kdo je vaš favorit in kdo ima največ možnosti za zmago?

Priznam, da navijam za Švedsko in Nizozemsko. Všeč mi je zlasti pevka prve, ki se je predstavila z všečno in intimno balado. Glede na pretekla leta bi si upal trditi, da ima veliko možnosti za zmago norveški duet Subwoolfer, ki stavi tudi na podobo. Glasbenika se namreč skrivata za rumeno volčjo masko in njuna identiteta ni javna. Pesem pa spremlja ples, ki je že osvojil občinstvo. Nekateri ju imajo celo za naslednike korejskega reperja Spy, ki je pred leti s skladbo Gangnam style obnorel svet. Vse pa kaže, da ima Ukrajina 99 % možnosti za zmago. Ljudje bodo pač glasovali zanjo, se pa ne zavedajo, da jim v primeru zmage pripada organizacija naslednjega evrovizijskega tekmovanja.

FINALE BO DANES

Nocoj se bodo v turinski dvorani PalaOlimpico pomerili predstavniki 25 držav. Dvajsetim, ki so uspešno prestale polfinalna večera, se bo namreč pridružila še t. i. velika peterica oziroma Francija, Španija, Nemčija, Združeno kraljestvo in Italija, ki v evrovizijsko blagajno prispevajo največ in se zato avtomatično uvrstijo v finale. Dvourni glasbeni program finalnega tekmovanja za pesem Evrovizije bodo popestrili nastopi skupine Måneskin, Mike in Laure Pausini ter Gigliole Cinquetti.

Televizijski prenos bo ob 21. uri na kanalu RAI 1 in na drugem programu TV Slovenija, Radio Trst A pa ob 20.45 vabi k poslušanju vklopa, ki ga bosta v Trstu oblikovala Katerina Pertot in Matej Nadlišek, iz Turina pa se bo javljal Jari Jarc.

Več v današnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava