Torek, 18 februar 2020
Iskanje

Nekdanji teroristi so sedaj taksisti

Reportaža iz še vedno nemirne Severne Irske

8. sep. 2019 | 9:29
Dark Theme

Če hočeš začutiti utrip mesta, ki ga prvič obiščeš, ti bodo bolj kot turistični vodiči včasih pomagali taksisti, kar velja tudi za Severno Irsko ali britanski Ulster, kot se uradno imenuje ta dežela. V Belfastu številne velike črne taksije vozijo nekdanji pripadniki Irske republikanske armade (IRA), ki so še danes za nekatere teroristi, za druge domoljubi. Vsi so plačali svoj dolg s pravico (nekateri so v zaporu presedeli več let), sedaj pa si služijo kruh tako, da vozijo turiste v predele Belfasta, kjer zidovi in železne pregrade še vedno ločujejo unionistične od republikanskih mestnih četrti.

Betonske in železne ovire, ki jih imenujejo mirovne zapreke, ni postavila oblast, temveč v glavnem republikanci, da se kolikor se da ubranijo nasilnih napadov unionističnih skrajnežev. Železna vrata so sedaj odprta, do pred kratkim pa so jih ponoči zaklepali policisti. Republikanski predeli Belfasta so posejani s stenskimi poslikavami (muralesi), na katerih izstopa Bobby Sands, ki je po gladovni stavki umrl v britanskem zaporu.

Več v današnjem (nedeljskem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katero mesto naj bo evropska prestolnica kulture leta 2025?

13. feb. 2020 | 16:36
Kranj
Lendava
Ljubljana
Nova Gorica
Piran
Ptuj
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo