Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Nov poziv za slovensko predstavništvo v Rimu

Senatorka Tatjana Rojc posegla v razpravi o zakonu, ki ureja volilne postopke

Rim |
23. feb. 2022 | 18:35
Dark Theme

Slovenci v Italiji moramo ob vsaki priložnosti opozoriti, da na prihodnjih volitvam tvegamo izgubo svojega parlamentarca. Ta misel je spodbudila senatorko Tatjano Rojc, da je danes v senatu znova izpostavila vprašanje slovenskega parlamentarnega zastopstva, ki je močno ogroženo. Predstavnica Demokratske stranke se je oglasila med obravnavo vladne uredbe, ki poenostavlja postopke pri predložitvi volilnih kandidatnih list ter pri posledičnih prizivih.

Senatorka Rojc je spomnila, da ustava ščiti jezikovne manjšine in da zaščitni zakon iz leta 2001 določa olajšave za izvolitev senatorja ter poslanca slovenske narodnosti. Vprašanje slovenskega predstavništva bi bilo treba po njeni oceni rešiti z ustavnim določilom in ne z navadnim volilnim zakonom.

»Ustavni zakon predstavlja idealno rešitev, a ker vem, da do rednih volitev manjka le eno leto se zavedam, da bo ta cilj zelo težko dosegljiv,« je za Primorski dnevnik povedala senatorka. V senatni ustavni komisiji njen predlog še ni doživel začetka obravnave in nič ne kaže, da se bo razprava sploh kdaj pričela.

Zakaj torej vztrajati pri ustavnem predlogu, če vnaprej veš, da ne bo odobren? »V parlamentu je treba delati za danes, a tudi za jutri,« odgovarja senatorka, ki upa, da bo nov parlament vzel resno v poštev zajamčeno slovensko predstavništvo, ne glede, če bo v njem sedel slovenski predstavnik ali predstavnica.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava