Torek, 23 april 2024
Iskanje

Orbanova stranka Fidesz ni več članica skupine EPP

Madžarski premier je izstop iz politične skupine sporočil nekaj minut zatem, ko so v EPP potrdili spremembo poslovnika, ki bi vodila v izključitev ali zamrznitev pravic članom Fidesza

3. mar. 2021 | 12:52
Dark Theme

Madžarski premier Viktor Orban je danes vodjo politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu Manfreda Webra obvestil, da se člani njegove stranke Fidesz odpovedujejo članstvu v skupini EPP. To je sporočil v pismu, ki ga je na Twitterju objavila podpredsednica Fidesza in ministrica v Orbanovi vladi Katalin Novak.

Orban je to sporočil nekaj minut za tem, ko je politična skupina desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) potrdila spremembe poslovnika, ki naj bi v kratkem vodile v izključitev ali zamrznitev pravic članom Fidesza.

Madžarski premier je sicer minuli konec tedna napovedal, da bo Fidesz v primeru potrditev sprememb poslovnika sam izstopil iz EPP. Spremembe poslovnika EPP so »očitna sovražna poteza proti Fideszu in našim volivcem«, je zapisal v pismu Webru.

Spremembo poslovnika, ki bi omogočala izključitev Fidesza iz EPP, je podprlo 148 poslancev oz. 84 %. Proti jih je bilo 28, štirje so se vzdržali. Med slovenskimi člani EPP sta oba poslanca SDS, Romana Tomc in Milan Zver, bila proti spremembi poslovnika, v nasprotovanju se jima je pridružil tudi evroposlanec SLS Franc Bogovič, poslanka NSi Ljudmila Novak pa je spremembo podprla.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava