Ponedeljek, 22 julij 2019
Iskanje

Otroci niso zaslužili niti zapisa smrti

Ob robu Salvinijevih besed o otrocih na šohtu je zgodovinar Boris M. Gombač spregovoril o mladem rodu, ki je bil med drugo svetovno vojno izpostavljen istim pritiskom kot odrasli

Trst |
13. feb. 2019 | 10:15
Dark Theme

Notranji minister Matteo Salvini se je v svojem govoru na bazovskem šohtu med drugim dotaknil delikatne teme otrok, ki naj bi končali v fojbah, in naj bi bili prav tako pomembni kot otroci, ki so umrli v Auschwitzu. Ob dejstvu, da so dokazi o malih žrtvah fojb skopi, lahko zagotovo zapišemo, da so otroci v vsaki vojni tragediji nedolžne žrtve. Otrokom, ki so med drugo svetovno vojno doživeli lakoto, požige, smrt, raznarodovanje in množične izgone v koncentracijska taborišča, sta se s knjigo Trpljenje otrok v vojni - Sedemdeset let po zaprtju italijanskih taborišč poklonila zgodovinarja Metka Gombač in Boris M. Gombač, zato smo ravno slednjega zaprosili za mnenje.

»Odgovor zakaj so Nemci, Italijani in Madžari, ob odraslem prebivalstvu, deportirali tudi otroke, je treba poiskati v kolonialni politiki vseh okupacijskih sil, ki so zasedle slovenske dežele. Iz Koroške so, ob političnih deportirancih, odvedli v nemška taborišča cele slovenske družine, da bi jim odvzeli kmetije in naredili to deželo - ob Štajerski in Kočevski - spet nemško. Smrt je v nemških 'Kazetih' kosila tako med odraslimi, kot med otroci,« je za Primorski dnevnik zapisal zgodovinar.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kje načrtujete, da bi preživeli letošnji dopust?

28. maj. 2019 | 12:28
v Sloveniji
na Hrvaškem
v Italiji
v Grčiji
v kakšni drugi evropski državi
na eni od neevropskih celin
ne bom dopustoval
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo