Petek, 01 december 2023
Iskanje

Patti Smith zapela volivcem v vrsti: »Ljudje imajo moč«

Ob spremljavi kitare je legendarna kantavtorica na newyorški ulici zapela svojo pesem People have the power

3. nov. 2020 | 12:04
Dark Theme

Že več dni se v Združenih državah Amerike, kjer se danes odvijajo predsedniške volitve, vijejo dolge kolone volivcev. V eni izmed teh se je včeraj pojavila legendarna kantavtorica Patti Smith. Prisotne, ki so jo posneli s telefonom, je uvodoma nagovorila in povedala, da se opravičuje, ker bo snela masko, ampak drugače ne more peti.

Nato je ob spremljavi kitare ubrala prvo kitice pesmi People have the power, ki jo pogosto zapoje na svojih koncertih: tako je bilo tudi v Trstu, kjer je nastopila novembra lani in uvodoma prebrala angleški prevod pesmi Majhen plašč Srečka Kosovela. Ko je na newyorški ulici odpela svojo pesem, je še vzkliknila: »Don't forget it, use your voice: vote!« (Ne pozabite, izkoristite svoj glas: pojdite volit!).

»V pesmi People have the power (Ljudje imajo moč), pojem, da ljudje niso ovce, ali sužnji korporacijam, vojski. Ljudje v velikem številu imajo sposobnost, da naredijo veliko spremembo. Včasih si mislimo, kot posamezniki, kaj pa lahko naredimo, a združeni smo zelo močna sila. Dokler so dobri ljudje živi, še vedno obstaja upanje za človeštvo,« je Patti Smith pred leti povedala v intervjuju za slovenski medij 24ur.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava