Petek, 24 maj 2024
Iskanje

Po avstrijskih avtocestah z enodnevno vinjeto

Desetdnevna vinjeta se bo podražila

25. sep. 2023 | 16:01
Dark Theme

Avstrijska vlada za prihodnje leto predvideva uvedbo enodnevne vinjete za avtoceste, ki bo stala 8,60 evra, je ta teden poročala avstrijska tiskovna agencija APA. Desetdnevna vinjeta se bo nekoliko podražila, cena letne vinjete pa bo ostala nespremenjena. Spremembe mora potrditi avstrijski parlament.

Po novem bo dvomesečna vinjeta stala 30 odstotkov cene letne vinjete, desetdnevna 12 odstotkov, enodnevna pa devet odstotkov. Cena letne vinjete za enosledna motorna vozila bo za leto 2024 znašala 38,50 evra, kar je 40 odstotkov cene letne vinjete za osebna vozila.

Cena letne vinjete za avtomobile bo ostala nespremenjena pri 96,40 evra. Desetdnevna vinjeta, ki jo uporabljajo predvsem počitnikarji, se bo s prihodnjim letom podražila z 9,90 na 11,50 evra. Cena dvomesečne vinjete se bo zaradi nove zakonsko določene lestvice znižala z 29 na 28,90 evra. »Enodnevna vinjeta bo še posebej zanimiva za dnevne goste in tranzitne popotnike,« je povedal predstavnik avstrijske avto moto zveze (Öamtc).

Cestnine za tovorna vozila se prihodnje leto ne bodo usklajevale z inflacijo, bodo pa vanje vračunani stroški izpustov ogljikovega dioksida iz tovornih vozil. Leta 2024 se bodo cestnine za tovorna vozila za večino vozil tako zvišala za 7,4 odstotka.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava