Petek, 22 september 2023
Iskanje

Požari na Goriškem Krasu niso bili podtaknjeni

Tako so ugotovili kriminalisti PU Nova Gorica v preiskavi

9. dec. 2022 | 12:46
Dark Theme

Kriminalisti Policijske uprave (PU) Nova Gorica so v preiskavi okoliščin poletnih požarov na območju Goriškega Krasa ugotovili, da požari niso bili podtaknjeni, so za STA potrdili poročanje medijev. Na tem območju je namreč po 15. juliju zagorelo več požarov, zato je obstajal sum, da so bili požari podtaknjeni.

»Na podlagi zbranih obvestil, ogledov krajev požara, preverjanja informacij, izvedenih operativnih in kriminalistično tehničnih opravil ter pridobljenih dokazil v povezavi z ugotavljanjem vzroka požara, ki so bili izvedeni v okviru predmetne preiskave in usmerjeni v ugotavljanje vzrokov za nastanek navedenih požarov julija letos, ni bil potrjen sum, da je bilo storjeno naklepno uradno pregonljivo kaznivo dejanje oz. ni bilo potrjeno, da so bili požari povzročeni namerno, so zapisali.

Novogoriški kriminalisti so vse aktivnosti v obsežni večmesečni preiskavi izvajali skladno z zakonom in o njih obveščali pristojne, preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča in Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Prav tako so o vseh ugotovitvah požara na Goriškem Krasu s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici, ki je usmerjalo predkazenski postopek.

Med 15. in 30. julijem je na Goriškem Krasu divjal največji in najhujši požar v zgodovini samostojne Slovenije. Požar je povzročil za 26,88 milijona evrov škode na stvareh, je ocenila državna komisija za ocenjevanje škode po naravnih in drugih nesrečah. Največja škoda je nastala v gozdovih.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava