Ponedeljek, 01 junij 2020
Iskanje

Predlog dopolnili po meri manjšine

V deželnem svetu bodo prihodnji teden glasovali o reformi lokalne samouprave

FJK |
8. nov. 2019 | 6:28
Dark Theme

V pristojnem odboru deželnega sveta so zaključili razpravo o reformi lokalne samouprave. Predlogu, ki ga je pripravila vlada, so dodali nekaj dopolnil - tudi taka, ki omenjajo pravice slovenske manjšine. Deželni svetniki bodo o zakonskem predlogu razpravljali prihodnji teden in o njem glasovali predvidoma v četrtek.

V osnovi gre za ukinitev medobčinskih zvez. Namesto teh deželna vlada predlaga sodelovanje med občinami v obliki pogodb, za še tesnejše sodelovanje pa bi se občine povezale v skupnost občin oz skupnost goratih občin, kar sta nova upravna organa.

Z dopolnili, ki so jih sprejeli v odboru, so zakonu dodali dodali dva člena z izrecno omembo slovenske manjšine in ostalih manjšin. Za Slovence je predvideno, da morajo skupnosti občin oz. skupnosti goratih občin izvajati državna in mednarodna določila o zaščiti slovenske manjšine, še zlasti člene o vidni dvojezičnosti in rabi slovenščine v javni upravi.

Več v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo