Sobota, 16 november 2019
Iskanje

Predlog dopolnili po meri manjšine

V deželnem svetu bodo prihodnji teden glasovali o reformi lokalne samouprave

FJK |
8. nov. 2019 | 6:28
Dark Theme

V pristojnem odboru deželnega sveta so zaključili razpravo o reformi lokalne samouprave. Predlogu, ki ga je pripravila vlada, so dodali nekaj dopolnil - tudi taka, ki omenjajo pravice slovenske manjšine. Deželni svetniki bodo o zakonskem predlogu razpravljali prihodnji teden in o njem glasovali predvidoma v četrtek.

V osnovi gre za ukinitev medobčinskih zvez. Namesto teh deželna vlada predlaga sodelovanje med občinami v obliki pogodb, za še tesnejše sodelovanje pa bi se občine povezale v skupnost občin oz skupnost goratih občin, kar sta nova upravna organa.

Z dopolnili, ki so jih sprejeli v odboru, so zakonu dodali dodali dva člena z izrecno omembo slovenske manjšine in ostalih manjšin. Za Slovence je predvideno, da morajo skupnosti občin oz. skupnosti goratih občin izvajati državna in mednarodna določila o zaščiti slovenske manjšine, še zlasti člene o vidni dvojezičnosti in rabi slovenščine v javni upravi.

Več v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo