Petek, 17 januar 2020
Iskanje

Predlog dopolnili po meri manjšine

V deželnem svetu bodo prihodnji teden glasovali o reformi lokalne samouprave

FJK |
8. nov. 2019 | 6:28
Dark Theme

V pristojnem odboru deželnega sveta so zaključili razpravo o reformi lokalne samouprave. Predlogu, ki ga je pripravila vlada, so dodali nekaj dopolnil - tudi taka, ki omenjajo pravice slovenske manjšine. Deželni svetniki bodo o zakonskem predlogu razpravljali prihodnji teden in o njem glasovali predvidoma v četrtek.

V osnovi gre za ukinitev medobčinskih zvez. Namesto teh deželna vlada predlaga sodelovanje med občinami v obliki pogodb, za še tesnejše sodelovanje pa bi se občine povezale v skupnost občin oz skupnost goratih občin, kar sta nova upravna organa.

Z dopolnili, ki so jih sprejeli v odboru, so zakonu dodali dodali dva člena z izrecno omembo slovenske manjšine in ostalih manjšin. Za Slovence je predvideno, da morajo skupnosti občin oz. skupnosti goratih občin izvajati državna in mednarodna določila o zaščiti slovenske manjšine, še zlasti člene o vidni dvojezičnosti in rabi slovenščine v javni upravi.

Več v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katera beseda je v letu 2019 najbolj zaznamovala slovensko narodno skupnost v Italiji?

14. jan. 2020 | 17:00
Defibrilator
Jezik
Migranti
Narodni dom
Paritetni odbor
Predsednica
Predstavništvo
Ravnatelj
Stadion
Strelišče
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo