Sobota, 23 september 2023
Iskanje

Prva ovira za Roberta Goloba

SDS predlaga razpis referenduma o načrtovanem ustroju nove vlade

18. maj. 2022 | 13:03
Dark Theme

Nova slovenska vladna koalicija Gibanja Svoboda, SD in Levice želi s spremembo zakona o vladi prilagoditi ustroj nove vlade, kakor so se dogovorili v koalicijski pogodbi. A bodoči mandatar Robert Golob vlade ne bo mogel sestaviti po novem zakonu, ker je poslanska skupina SDS danes v državnem zboru predlagala razpis posvetovalnega referenduma o zakonu o vladi.

Golob zdaj prav gotovo ne bo mogel do vlade do 3. junija oziroma vsaj ne v napovedani obliki. Ob sodelovanju predsednika republike Boruta Pahorja bi Golob sicer lahko počakal tudi na 30-dnevni rok, po katerem je mogoče referendumski predlog zavrniti in sprejeti spremembe, sicer bi moral vlado najprej sestaviti po veljavnem zakonu. Po njegovi izvolitvi – glasovanje bo o tem predvidoma prihodnjo sredo – mora namreč najpozneje v 15 dneh predlagati imenovanje ministrov.

V SDS pravijo, da se ne strinjajo s predlaganim ustrojem vlade, od tod zahteva za referendum, v koaliciiji pa ta manever stranke Janeza Janše označujejo za očitno proceduralno in politično nagajanje.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava