Sreda, 22 september 2021
Iskanje

Raketa Starship uspešno pristala

Zasebna vesoljska družba Elona Muska SpaceX dosegla cilj pri petem poskusnem letu

ZDA |
6. maj. 2021 | 14:05
Dark Theme

Zasebna vesoljska družba SpaceX je v sredo uspešno pristala svojo raketo Starship, ne da bi ta eksplodirala. To je bil peti poskusni let rakete, ki naj bi nekoč prevažala tovor in ljudi na Luno in Mars. Lastnik SpaceXa Elon Musk si želi, da bi bila raketa v celoti namenjena večkratni uporabi. »Nominalen pristanek Starshipa,« je tvitnil Musk, ko je raketa uspešno pristala na testnem poligonu v Teksasu. »Smo na tleh, Starship je pristal,« je sporočil inženir SpaceXa John Insprucker.

Izvedba ni bila popolna, saj se je ob pristanku nastal manjši požar ob vznožju rakete, ki je visoka 50 metrov. Požar so hitro pogasili. Insprucker je pojasnil, da tovrstni požar ni nič nenavadnega zaradi metanskega goriva, ki ga uporabljajo. Inženirji sicer še delajo na izboljšanju sistema. Raketa je vzletela s poligona v kraju Boca Chica v Teksasu in dosegla višino desetih kilometrov, tam je izvedla več manevrov, med drugim horizontalno spuščanje. Uspešen poskus vzleta in pristanka predstavlja veliko zmago za podjetje in Muska, ki si želi s svojimi raketami nekoč leteti na druge planete.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kaj menite o morebitni uvedbi obveznega cepljenja proti covidu-19?

4. sep. 2021 | 6:00
Popolnoma soglašam
Delno soglašam
Delno nasprotujem
Popolnoma nasprotujem
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo