Sobota, 31 oktober 2020
Iskanje

Rezijanščina v času epidemije

V Dolini pod Kaninom plakat o urnikih trgovin v izrednih razmerah

Rezija |
11. apr. 2020 | 6:25
Dark Theme

V Reziji se je pred dnevi pojavil lepak v rezijanskem narečju z urniki trgovin v času koronavirusa. Poslal ga nam je odličen poznavalec zgodovine Slovencev v sosednjih državah in v izseljenstvu Dejan Valentinčič, državni sekretar na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu, nanj ga je opozorila kolegica iz Rezije. Letak je resda napisan v nesistematičnem »Chinesejevem« pravopisu, nam je povedal Valentinčič, torej ne v znanstvenem, a vendarle je to lahko zgled za celotno Videmsko pokrajino glede pojavljanja slovenskega narečja v javnosti.

Rezijanščina v času epidemije

»Za vsa območja, kjer živimo Slovenci sem prepričan v eno stvar: slovenščina bo preživela le, če bo preživela tudi v javnosti,« je prepričan Valentinčič.

Pred leti je napisal monografijo Slovenci v Reziji?, ki je pobuda Univerze v Celovcu, Inštituta Karantanija, Inštituta dr. Jožeta Pučnika in Fakultete za državne in evropske študije. Izdajatelja knjige sta bila Univerza v Celovcu in založba Arte. Istočasno s slovensko izdajo je izšla knjiga še v angleškem jeziku, le z malo drugačnim naslovom in minimalnimi spremembami v besedilu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Vam je žal, da letos ne bo veseljačenja ob halloweenu?

29. okt. 2020 | 17:35
Da, zelo
»Pošljem vam karabinjerje z metalci ognja«
Ne, važno, da ne odpade pust
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo