Sobota, 31 oktober 2020
Iskanje

Roberti bo poiskal boljšo rešitev

Na seji deželne posvetovalne komisije za slovensko manjšino glavni poudarek predlogu o uvedbi dveh ločenih registrov

Trst |
13. jun. 2019 | 6:03
Dark Theme

Na včerajšnji seji deželne posvetovalne komisije za vprašanja slovenke manjšine je član vlade Furlanije Julijske krajine Pierpaolo Roberti pričakovano vzel na znanje, da Slovenci nasprotujejo uvedbi dodatnega seznama za organizacije, ki negujejo narečja ob Teru, Nadiži in v Kanalski dolini. Zamisel je vlada vključila v zakonski predlog o nujnih ukrepih, ki bo na dnevnem redu deželnega sveta prihodnji teden. Dotlej naj bi Roberti poiskal rešitev, ki bo sprejemljiva tako za slovensko manjšino kot za tiste, ki trdijo, da narečja na Videmskem ne sodijo k neknjižni slovenščini.

»Zavezal sem se, da bom preveril, ali obstaja možnost sprejemljive spremembe predloga, a opozarjam, da je že ta predlog kompromis,« je po seji povedal Roberti. »Gre za vprašanje identitete: eni čutijo, da pripadajo slovenskemu narodu, drugi se ne glede na jezik čutijo Italijane. Politika mora to sprejeti, jaz, ki imam resor za manjšinske jezike, pa moram delovati v smeri negovanja vseh jezikov. V zaščitnem zakonu, sprejetem leta 2007, so že poiskali sredinsko pot, ki pa očitno ni dobra, če so po 12 letih še pomisleki.«

Več v današnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Vam je žal, da letos ne bo veseljačenja ob halloweenu?

29. okt. 2020 | 17:35
Da, zelo
»Pošljem vam karabinjerje z metalci ognja«
Ne, važno, da ne odpade pust
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo