Ponedeljek, 12 april 2021
Iskanje

»S seboj smo odnesli rdečo zastavo«

Pričevanje Ivana Regenta z ustanovnega kongresa KPI v LIvornu

20. jan. 2021 | 23:00
Dark Theme

»Po izidu glasovanja je sodrug Bordiga 21. januarja izjavil, da komunistom, ker maksimalisti nočejo izključiti reformistov iz stranke, ne preostane nič drugega, kakor da zapustijo kongres, odnesejo s sabo rdečo zastavo in ustanovijo komunistično stranko. Nato smo komunistični delegati zapustili gledališče Goldoni, kjer je kongres zasedal, in v sprevodu, pojoč Internacionalo, šli v gledališče San Marco, kjer je bil potem ustanovni kongres Komunistične stranke Italije.« Takole je v Delu zapisal Ivan Regent (1884-1967), ki je bil delegat na socialističnem kongresu v Livornu in se je opredelil za komuniste. Podobno je naredil Josip Tuntar.

Pred kongresom PSI je Regent, ki je bil rojen na Kontovelu, v Delu prav zaradi komunizma polemiziral s Henrikom Tumo, nasprotnikom razkola in vodilnim sodelavcem časopisa, ki je bil takrat glasilo Socialistične zveze v Julijski Benečiji. Na kogresu v Livornu je bil tudi Alojz Štolfa, ki je ostal zvest socialistom.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kaj me najbolj skrbi v obdobju pandemije?

5. apr. 2021 | 18:09
Zdravje
Omejitev osebne svobode
Gospodarska kriza
Pomanjkanje medosebnih odnosov
Cepljenje
Kdor zanikuje nevarnost virusa
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo