Sreda, 15 julij 2020
Iskanje

»Schengen mi omogoča, da iz Belgije branim svoje pravice«

Pogovor z odstavljenim predsednikom Katalonske vlade Carlesom Puigdemontom

9. maj. 2019 | 6:25
Dark Theme

Waterloo je kraj z zgodovinskim imenom; marsikdo do pred kratkim ni vedel, v kateri evropski državi je mestece, ki se je proslavilo z zadnjim porazom Napoleona, z zmago Wellingtona in s spremembo evropskega zemljevida na Dunajskem kongresu, ki je ostal v veljavi vse do prve svetovne vojne. Že nekaj več kot leto dni pa se Waterloo pojavlja v evropskih časopisih, ker se je tja zatekel odstavljeni predsednik Katalonske vlade Carles Puigdemont. Naključno, kot sam pojasni z nasmeškom na ustnicah, ker je iskal primerno poslopje nedaleč od Bruslja, lahko dostopno s tamkajšnjega letališča, in jo je našel prav tam.

Novinarjev nenadne spremembe dogajanj ne presenečajo. To spada k našemu delu. Ne gre torej za izgovor, gre samo za pojasnilo. Ko sem se v soboto, 4. maja, pogovarjal s Puigdemontom v Waterlooju, ni bilo jasno, ali bo lahko kandidiral za evropskega poslanca, ali ne. Volilna komisija mu je to preprečila, tožilstvo je temu ugovarjalo, sodnik, ki bi moral odločati, si je umil roke in zadevo poslal na vrhovno sodišče, slednje si je samodejno podaljšalo rok za odločanje, nato pa zadevo vrnilo madridskemu sodišču. In verjetno postopek še ni končan. Zato sva se s predsednikom dogovorila, da izhajava iz stališča, da bo kandidatura potrjena; njegova volilna kampanja, ki se po današnjem schengenskem uvodu, začenja jutri v Ljubljani, bo vsekakor potekala, kajti kandidatura stranke je bila potrjena, vprašljivo ostaja samo, ali bo na vrhu seznama kandidatov prav Puigdemont z dvema ministroma njegove vlade, ki sta prav tako v izgnanstvu.

Volilna komisija je zavrnila vašo kandidaturo za Evropski parlament. Gre po vaši oceni za pravni ali za politični ukrep?

Volilna komisija ni sodni organ, je vladni organ, ki je zadolžen za nadzor nad volitvami. Gre očitno za politično odločitev, ki je v nasprotju z vsemi normativi in ki predstavlja nasilje nad pravno državo.

Svojo volilno kampanjo začenjate danes v Schengnu. Zakaj prav tam, saj Schengen vendar ni pomembno evropsko mesto?

To je ime, ki ima svojo vsebino. Gre za vsebino svobode gibanja, za vsebino pravic. Odkar nam je doma to onemogočeno, nam prav ta vsebina ponuja prostor, v katerem lahko ščitimo svoje pravice. Skratka, Schengen mi omogoča, da iz Belgije branim svoje pravice.

Celotni intervju izpod peresa Bojana Brezigarja v današnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo