Nedelja, 25 februar 2024
Iskanje

Simba, tiger s Hvara, je v zavetišču

V torek je nenavadna prisotnost na krovu presenetila potnike na trajektu Jadrolinije

15. jul. 2021 | 16:44
Dark Theme

Sibirski tiger, ki je pred kratkim presenetil posadko in potnike hrvaškega trajekta, bo poslej bival v zasebnem zavetišču za tigre na severu Hrvaške. Triletni Simba bo imel družbo še dveh tigrov, za katera na svoji kmetiji skrbi Zlatko Budin, poročajo hrvaški mediji.

Potem ko so na družbenih omrežjih na Hrvaškem v torek objavili fotografijo tigra, ki gleda izza rešetk manjše prikolice na trajektu, so se takoj tudi pojavila različna ugibanja o usodi divje živali, ki je strogo zaščitena z zakonom.

Dosedanji lastnik sibirskega tigra, znani hvarski gostinec Ivan Gospodnetić naj namreč ne bi imel ustreznih pogojev za oskrbo triletnega Simbe. Gospodnetić je znan tudi kot lastnik malega živalskega vrta na Hvaru. Simba se je skotil pri nekdanjem zasebnem lastniku na Slovaškem leta 2018. Je uradno čipiran in ima vse ustrezne dokumente, da je bil rojen v ujetništvu.

Ker vroče hvarsko podnebje poleti ni najboljše za sibirskega tigra, se je Gospodnetić odločil, da bo mlademu tigru privoščil boljše življenjske pogoje, ki jih je našel na Budinovi kmetiji v kraju Gornje Vine pri Križevcih. Simba je sedaj v novem življenjskem okolju; gre za ograjen prostor v gozdičku ob velikem dvorišču ob Budinovi hiši. Družbo mu delata njegov soimenjak, 21-letni sibirski tiger, in samica Dona, piše danes Jutarnji list. Dodaja, da Simba tehta 250 kilogramov in vsak dan poje približno 15 kilogramov mesa.

Posedovanje divjih živali na Hrvaškem zakonsko ni urejeno. Uradno ni seznama živali, ki jih je prepovedano imeti doma, in ne seznama dovoljenih živali. Na Hrvaškem tako ni ovir, da bi doma imeli tigra, slona ali kakšno drugo žival. Izjema so medvedi, a je tudi te možno obdržati, če jih rešijo kot mladiče.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava