Sobota, 19 oktober 2019
Iskanje

Skupnost dvojezičnih občin v FJK?

Z reformo lokalne samouprave bi se Dolina, Zgonik, Repentabor, Devin - Nabrežina, Doberdob in Števerjan lahko povezali pod isto streho

Trst |
28. sep. 2019 | 8:55
Dark Theme

Medobčinskim zvezam so šteti meseci, če sodimo po osnutku reforme lokalne samouprave v Furlaniji - Julijski krajini. Občine bi se po novem povezovale v nov upravni organ - skupnost občin. Občine bi se prostovoljno in brez posledic odločile, ali se želijo včlaniti v eno izmed skupnosti, te pa si same izbrale naloge, ki jih želijo opravljati.

Neuradno naj bi vlada za nekatere posebne primere dopustila izjemo, da se v isto skupnost povežejo občine, ki ne mejijo med sabo. S tem bi, recimo, lahko nastala skupnost dvojezičnih občin, ki bi zajemala Dolino, Zgonik, Repentabor, Doberdob, Sovodnje ob Soči in Števerjan.

Več v današnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo