Sobota, 15 avgust 2020
Iskanje

Slovenec v Rimu le po volji strank

Konec julija bodo poslanci razpravljali o spremembi volilnem zakonu

Rim |
3. jul. 2020 | 6:25
Dark Theme

Razprava o spremembi volilnega zakona se bo začela 27. julija, so včeraj sklenili vodje poslanskih skupin. Slovence v Italiji zanima, kako bodo poslanci upoštevali določilo, zapisano v zaščitnem zakonu, da je treba olajšati izvolitev predstavnika slovenske manjšine.

Po predlogu, ki ga je po dolgem dogovarjanju s koalicijskimi partnerji vložil poslanec Gibanja petih zvezd Giuseppe Brescia, bi Italija dobila proporčni volilni zakon. Mandati v senatu in poslanski zbornici bi se med strankami porazdelili sorazmerno z volilnim izidom. V parlament bi sicer prišle samo stranke, ki bi v državnem merilu zbrale vsaj pet odstotkov glasov ali 15 odstotkov v vsaj eni izmed dežel.

Da je sedanji osnutek za slovensko manjšino neuporaben, so prejšnji teden na zaslišanju v komisiji za ustavna vprašanja opozorili Walter Bandelj (Svet slovenskih organizacij), Ksenija Dobrila (Slovenska kulturno-gospodarska zveza) in Peter Močnik (SSk). Zunanji minister Luigi Di Maio pa je med obiskom v Ljubljani v pogovoru z italijanskim poslancem v slovenskem parlamentu Felicijem Žižo omenil možnost, da bi eno okrožje zarisali po meri naseljenosti slovenske manjšine.

Takšno rešitev so v parlamentu sprejeli že ob zadnji spremembi volilnega zakona, leta 2017, kar po mnenju ustavnega sodišča v zadostni meri izpolnjuje obvezo do slovenske manjšine. Toda volilni izid leta 2018 je še enkrat pokazal, da je izvolitev Slovenca v parlament odvisna izključno od volje posameznih strank, da slovenske kandidate uvrstijo na izvoljivo mesto.

Več v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo