Četrtek, 21 november 2019
Iskanje

Slovenija zadržana do slovenske manjšine

Ljubljana dejansko ne podpira zajamčenega parlamentarnega zastopstva

18. feb. 2019 | 12:13
Dark Theme

Ljubljana se je zelo potrudila za senatno kandidaturo Tatjane Rojc in za ohranitev italijanskih javnih prispevkov Primorskemu dnevniku, pri vprašanju slovenskega parlamentarnega zastopstva pa je bila zelo previdna, če že ne zadržana, da ne rečemo odsotna. Zunanji minister Miro Cerar je sicer izrazil zadovoljstvo, da se je predsednik FJK Massimiliano Fedriga med obiskom v Ljubljani javno in jasno zavzel za zagotovitev slovenskega parlamentarnega predstavništva. Vse pa je ostalo pri lepih besedah in izrečenih željah.

Slovenska diplomacija v resnici dobro ve, da bi bila zahteva po t.i. recipročnosti (zajamčeno zastopstvo za Slovence v Rimu po zgledu Italijanov in Madžarov v Sloveniji) ne samo zelo tvegana, temveč morda tudi škodljiva poteza, tako za Slovenijo kot za samo manjšino. Od tod previdnost matične države, ki je očitno zadovoljna z odnosi z zahodno sosedo, ki pa so jih zadnja dogajanja ob dnevu spominjanja na fojbe precej skrhala.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo