Četrtek, 28 maj 2020
Iskanje

Slovenija zadržana do slovenske manjšine

Ljubljana dejansko ne podpira zajamčenega parlamentarnega zastopstva

18. feb. 2019 | 12:13
Dark Theme

Ljubljana se je zelo potrudila za senatno kandidaturo Tatjane Rojc in za ohranitev italijanskih javnih prispevkov Primorskemu dnevniku, pri vprašanju slovenskega parlamentarnega zastopstva pa je bila zelo previdna, če že ne zadržana, da ne rečemo odsotna. Zunanji minister Miro Cerar je sicer izrazil zadovoljstvo, da se je predsednik FJK Massimiliano Fedriga med obiskom v Ljubljani javno in jasno zavzel za zagotovitev slovenskega parlamentarnega predstavništva. Vse pa je ostalo pri lepih besedah in izrečenih željah.

Slovenska diplomacija v resnici dobro ve, da bi bila zahteva po t.i. recipročnosti (zajamčeno zastopstvo za Slovence v Rimu po zgledu Italijanov in Madžarov v Sloveniji) ne samo zelo tvegana, temveč morda tudi škodljiva poteza, tako za Slovenijo kot za samo manjšino. Od tod previdnost matične države, ki je očitno zadovoljna z odnosi z zahodno sosedo, ki pa so jih zadnja dogajanja ob dnevu spominjanja na fojbe precej skrhala.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo