Petek, 22 september 2023
Iskanje

Slovenski predstavniki v Rimu o zastopanosti v parlamentu

Ustavna komisija poslanske zbornice prisluhnila Walterju Bandlju (SSO), Kseniji Dobrila (SKGZ), Petru Močniku (SSk) in Mauriziu Tremulu (IU)

Rim |
25. jun. 2020 | 18:45
Dark Theme

Predsednica in predsednik SKGZ in SSO, Ksenija Dobrila in Walter Bandelj, deželni predsednik SSk Peter Močnik in predsednik Italijanske unije iz Slovenije in Hrvaške Maurizio Tremul so danes popoldne v ustavni komisiji italijanske poslanske zbornice predstavili svoja stališča in predloge o izvolitvi parlamentarca slovenske narodnosti v rimski parlament. Neformalna srečanja sodijo v postopek za sprejetje novega volilnega zakona, ki bo stopil v živo šele po potrditvenem referendumu ustavnega zakona za zmanjšanje števila parlamentarcev.

Predstavniki manjšine so pozvali poslance, naj najdejo primerne pravno-tehnične rešitve, ki bi omogočile slovenski manjšini, da tudi ob krčenju števila parlamentarcev izvoli svoje predstavnike v Rimu. Politično pomenljiv je bil nastop zastopnika italijanske manjšine v Istri in na Reki Maurizia Tremula: ta je komisiji predstavil ustavna določila, ki v slovenskem in hrvaškem parlamentu jamčijo izvolitev poslanca italijanske narodnosti. »Nobenih avtomatizmov, a zdi se mi prav, da Italija omogoči Slovencem parlamentarno predstavništvo,« je poudaril predsednik Italijanske unije. To bi po njegovem prispevalo k okrepitvi ugleda Italije in Slovenije. Nihče od poslancev in poslank ni postavil vprašanj predstavnikom dveh manjšin.

Več v jutrišnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava