Torek, 31 januar 2023
Iskanje

Slovo velikih prijateljev (video)

Izjavi predsednikov Sergia Mattarelle in Boruta Pahorja po srečanju na Kvirinalu

Rim |
5. dec. 2022 | 18:37
Dark Theme

Predsednika Italije in Slovenije Sergio Mattarella in Borut Pahor sta v današnjem poslovilnem razgovoru ter v izjavah po njem, na katerih nista skrivala ganjenosti, prehodila ter obnovila vse etape njunih skupnih naporov za okrepitev italijansko-slovenskih odnosov. Od skupne udeležbe obeh na slovesnosti ob odkritju spomenika padlim v prvi svetovni vojni v Doberdobu oktobra 2016 do obiska Nove Gorice in Gorice oktobra 2021. Takrat sta se sporazumno odločila o sopokroviteljstvu Evropski prestolnice kulture 2025, ki gotovo predstavlja pomembno spodbudo temu zelo pomembnemu projektu. Največ pozornosti sta predsednika namenila Narodnemu domu in skupnemu poklonu bazoviškim junakom in žrtvam fojb

»Verjetno bi moral po tem srečanju čutiti eno veliko žalost, pa je ne. V mojem srcu vlada velika radost, ker sva v času najinega mandata kot dva predsednika in dva prijatelja storila veliko dobrega za dvostranske odnose med državama, ampak še več za prijateljske odnose med dvema narodoma. In to postavila v evropski kontekst,« je na Kvirinalu dejal slovenski predsednik.

»S prijateljem Pahorjem sva se vseskozi trudila, da bi potek zgodovine interpretirala v pozitivno smer. Hkrati sva si prizadevala za pristno tolmačenje skupne pripadnosti Evropski uniji in obenem atlantskemu zavezništvu. Pahorju sem zelo hvaležen za daljnosežna videnja, ki jih je gojil in z mano delil v teh letih,« je dejal italijanski predsednik.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava