Torek, 29 november 2022
Iskanje

Švedska in Finska uradno vložili prošnji za vstop v Nato

Veleposlaniki držav članic Nata naj bi o tem razpravljali že danes in bi lahko dali zeleno luč za začetek uradnih pogovorov

18. maj. 2022 | 10:44
Dark Theme

Švedska in Finska sta danes v Bruslju uradno vložili prošnji za vstop v Nato, poročajo tuje tiskovne agencije. Prošnji sta generalnemu sekretarju zavezništva Jensu Stoltenbergu davi predala veleposlanika obeh držav. Obe doslej nevtralni državi sta se za vstop v Nato odločili spričo ruske invazije na Ukrajino.»To je zgodovinski trenutek za našo varnost,« je ob predaji prošenj dejal Stoltenberg ter izrazil upanje, da bo postopek sprejetja obeh držav hitro zaključen.

Stoltenberg je pozdravil prošnji Švedske in Finske za sprejem v Natu, ki ju je označil za »najbližji partnerki« zavezništva. »Vaše članstvo v Natu bo povečalo našo skupnost varnost,« je dejal v navzočnosti veleposlanika Švedske pri Natu Axela Wernhoffa in Finske Klausa Korhonena na sedežu Nata v Bruslju.

»Zaveznice bodo zdaj razmislile o naslednjih korakih na vaši poti v Nato,« je še dejal Stoltenberg. Kot je povedal, bo zavezništvo čim prej ocenilo njuno kandidaturo za članstvo, vendar je treba upoštevati varnostne interese vseh zaveznic. Skliceval se je na nedavne ugovore Turčije.

Pridružitev novih članic mora potrditi vseh 30 dosedanjih. Za zdaj mu nasprotovanje izraža Turčija, ki je kritična do domnevnih povezav obeh držav z v Turčiji prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK) in kurdsko milico YPG v Siriji.

Veleposlaniki držav članic Nata naj bi o prošnji Švedske in Finske razpravljali danes in bi lahko dali zeleno luč za začetek uradnih pogovorov z državama glede njunih prošenj.

Več zaveznic v Natu, predvsem Velika Britanija, je državama že ponudilo varnostna zagotovila v vmesnem obdobju pred dejanskim vstopom, ko bo tudi zanju veljal 5. člen o skupni obrambi.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava