Petek, 03 februar 2023
Iskanje

Trst si je prislužil prvo stran Dela

Reportaža Nataše Čepar o zasedenosti sprejemnih centrov in bivanju migrantov na prostem

Trst |
26. nov. 2022 | 17:23
Dark Theme

Trst si je danes prislužil glavni naslov na prvi strani Dela in daljšo reportažo na notranji strani. Novinarka Nataša Čepar piše o hudih težavah pri sprejemanju in oskrbi migrantov, ki vsakodnevno prečkajo italijansko-slovensko mejo. O polni zasedenosti sprejemnih centrov in o bivanju ljudi na prostem je med prvimi poročal Primorski dnevnik.

»Trst, eden od dnevnih centrov. Množica mladih moških poseda, se sproščeno pogovarja, se drenja pred nekim okencem in maha s papirji, ki so jih dobili kot bodoči prosilci za azil. Največ jih je iz Afganistana, Pakistana, Iraka in Bangladeša. Ob 19.30 se center, v katerem si lahko napolnijo telefone, se stuširajo in pogrejejo, zapre, oni pa se morajo znajti, kakor vedo in znajo. Ponoči se temperatura spusti na osem stopinj Celzija,« piše Nataša Čepar.

»Dejstvo je, da je sistem za sprejem migrantov v Italiji povsem odpovedal. V Trstu, ki je na koncu balkanske poti, se kopičijo množice ljudi, ki jih ni več kam nastaniti,« razlaga Gianfranco Schiavone, predsednik Italijanskega konzorcija za solidarnost ICS, nevladne organizacije, ki nudi podporo prebežnikom. »Bojim se, da gre za igro politike,« pristavi. Po njegovih besedah sploh ne gre za tolikšno število, da zanj ne bi mogli poskrbeti. Vendar rešitve za 50 do 70 ljudi, ki vsak dan pridejo v mesto, nimajo, žal.

Fotografijo na prvi strani je prispeval Jure Eržen. Reportažo iz Trsta dopolnjuje članek bruseljskega dopisnika Petra Žerjaviča, ki med drugim piše tudi o italijansko-francoskih nesoglasij o migrantih.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava