Petek, 29 september 2023
Iskanje

Ugotovili nove zlorabe, Rupniku prepovedali umetniško delovanje

Vrh mednarodnih hiš jezuitskega reda v Rimu je objavil novo poročilo, v katerem potrjuje, da so prejeli nove prijave tako žensk kot moških

Rim |
21. feb. 2023 | 11:39
Dark Theme

Vrh mednarodnih hiš jezuitskega reda v Rimu je zgodaj davi objavil novo poročilo o pričevanju domnevnih žrtev slovenskega patra Marka Rupnika. V njem potrjuje, da so med ljudmi, ki so odgovorili na poziv reda iz decembra lani in prijavili nove primere, tako ženske kot moški, piše v sporočilu na spletni strani vrha mednarodnih hiš jezuitskega reda.

Gre za prijave duhovnih, psiholoških in spolnih zlorab z zelo visoko stopnjo verjetnosti, ki naj bi jih Rupnik zakrivil med sredino 80. let prejšnjega stoletja in letom 2018. Mnoge domnevne žrtve se namreč med seboj ne poznajo in pripovedovana dejstva se nanašajo na različna obdobja, piše v poročilu.

V poročilu tudi piše, da je skupina za obravnavanje primerov pritožb zoper jezuite patru Rupniku predlagala, da bi se o pričevanjih domnevnih žrtev sestala z njim, a brez uspeha. Mu je pa izročila obsežno dokumentacijo o svojem delu. Rupnik je bil tudi obveščen o naravi in vsebini obtožb ter o odločitvi vrha mednarodnih hiš jezuitskega reda.

Delegat mednarodnih hiš Johan Verschueren je potrdil, da je red Rupniku prepovedal vsakršno javno umetniško dejavnost, zlasti v verskih objektih. Že prej so mu prepovedali vse oblike javnega duhovniškega udejstvovanja, javno komuniciranje, ne sme pa niti zapustiti italijanske dežele Lacij.

Kot je dodal Verschueren, ne izključujejo niti nadaljnjih disciplinskih ukrepov proti patru Rupniku. Napovedal je notranji postopek, v katerem bo lahko Rupnik sam podal svojo različico dogajanja. Sporočil je še, da namerava sprejeti ukrepe, s katerimi bo zagotovil, da se podobni primeri, kot so bili omenjeni v poročilu, ne bodo več dogajali.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava