Četrtek, 21 september 2023
Iskanje

Ultimat za plačilo ruskega plina v rubljih se še ni iztekel

Rusija za zdaj še ne bo prekinila dobave plina »neprijateljskim državam«

Rusija |
1. apr. 2022 | 19:04
Dark Theme

Rusija v luči spora glede plačevanja plina v rubljih še ne bo prekinila dobave plina v Evropo, je danes povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Odlok namreč ne bo vplival na že plačane pošiljke plina, je pojasnil, medtem ko bodo naslednja plačila zapadla najkasneje sredi meseca. Tudi če države ne bodo potrdile plačevanje v rubljih ne pomeni, da bo dobava plina prekinjena s 1. aprilom, je obrazložil, saj tega odlok, ki je bil podpisan in objavljen v četrtek, ne določa. Plačilo za zdajšnje zaloge se bo njegovih besedah torej ne izvede danes, pač pa konec druge polovice aprila, ali celo v začetku maja, je novinarjem pojasnil Peskov. Plačevanje v rubljih, ki ga predvideva odlok predsednika Putina, bo morda v prihodnosti preklicana, je še povedal Peskov, toda je za zdaj za Moskvo najzanesljivejša alternativa.

Namestnik tiskovnega predstavnika nemške vlade Wolfgang Buechner je danes potrdil, da je Nemčija v pisni obliki prejela odlok Moskve, ki določa, da je treba za ruski plin plačevati v rubljih, in da zdaj preučuje njegove morebitne učinke.

Nemčija in njene zahodne partnerice vztrajajo, da je v pogodbah z ruskimi podjetji jasno navedeno, da se plačila lahko izvajajo izključno v evrih ali dolarjih.

Nemčija in Avstrija sta v sredo aktivirali krizne načrte za zagotovitev oskrbe s plinom, saj so se povečale skrbi, da bi Rusija lahko ustavila dobavo plina v Evropo. O zvišanju pripravljenosti zaradi morebitne prekinitve dobave plina na drugo stopnjo naj bi razmišljala tudi italijanska vlada.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava