Ponedeljek, 04 december 2023
Iskanje

V EU spet dovoljena letala z juga Afrike

Prepoved so uvedli 26. novembra lani

Evropa |
11. jan. 2022 | 14:12
Dark Theme

EU je sklenila odpraviti prepoved poletov v več držav na jugu Afrike, ki je bila uvedena zaradi širjenja močno nalezljive koronavirusne različice omikron. Slednja se je medtem že močno razširila po Evropi. Potniki iz Bocvane, Esvatinija, Lesota, Mozambika, Namibije, Južne Afrike in Zimbabveja - gre za države, ki jih je prepoved zadevala - pa bodo morali ob prihodu v EU še vedno predložiti test PCR, ki ni starejši od 72 ur, je sporočilo francosko predsedstvo Sveta EU.

»Članice so se strinjale, da lahko odpravimo zasilno zavoro ter dovolimo ponovno vzpostavitev poletov z jugom Afrike,« je v ponedeljek zapisalo francosko predsedstvo.

EU je ukrep uvedla 26. novembra lani, nekaj dni po odkritju različice omikron v regiji, s ciljem upočasniti prihod omikrona v Evropo.

Raziskava univerze v Oxfordu po poročanju francoske tiskovne agencije AFP kaže, da je več držav na jugu Afrike že pred tremi do štirimi tedni zabeležilo vrhunec okužb z omikronom, število teh narašča le že v Bocvani.

Medtem pa je omikrom postal prevladujoča različica v več evropskih državah, ki se soočajo s hitrim naraščanjem števila okuženih. Različica omikron sicer povzroča blažjo obliko bolezni, kljub temu zaradi velikega števila okuženih naenkrat lahko predstavlja veliko obremenitev za zdravstvene sisteme.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava