Nedelja, 03 december 2023
Iskanje

Vročina bo dvakrat popustila, na vrsti tudi padavine

V petek bo na vreme pri nas vplivalo hladno višinsko jedro, kmalu po velikem šmarnu pa ciklonsko območje

FJK |
9. avg. 2022 | 11:15
Dark Theme

Avgust povečini ne bo več tako peklensko vroč, kot so bili minuli tedni. Vročina bo v bližnjem roku dvakrat popustila, po vsej verjetnosti pa po daljšem času prihajajo tudi prve omembe vredne količine padavin.

Ozračje se bo prvič nekoliko osvežilo ta petek, ko bo na vreme pri nas vplivalo hladno višinsko jedro. Druga občutnejša osvežitev, ki jo bodo, kot kaže, spremljale tudi nekoliko večje količine padavin, pa bo na vrsti v dneh takoj po velikem šmarnu, po vsej verjetnosti od prihodnjega torka, 16. avgusta. Povzročilo pa jo bo ciklonsko območje, ki bo nastalo nad Sredozemljem in ki bo vztrajalo vsaj nekaj dni. Subtropski zrak se bo prehodno umaknil in bomo po daljšem času, ob bolj spremenljivem vremenu, spet lažje zadihali.

Poletja sicer ne bo konec, obakrat bo šlo za prehodne spodrsljaje anticiklona, ki se bo, kot kaže, pobral že proti koncu prihodnjega tedna in bo spet nekaj časa vztrajal nad večjim delom Sredozemlja. Ozračje se bo okrog 19. avgusta spet otoplilo in stabiliziralo, vzdušje bo ponovno poletno, toda ob nekoliko manj ekstremnih temperaturah. Občasno bo še vroče, toda vseeno nekoliko prijetnejše. Težko, če ne le za krajši čas, da bodo v nadaljevanju meseca najvišje dnevne temperature še dosegale 35 stopinj Celzija. Povečini bodo okrog ali malo nad 30 stopinj Celzija, saj bodo med drugim tudi noči vse daljše, jakost sončnega žarčenja pa postopno nekoliko šibkejša.

Od danes do četrtka bo povečini sončno z le občasno zmerno oblačnostjo. Pihala bo šibka do zmerna burja.

V petek bo spremenljivo do pretežno oblačno, občasno se bodo pojavljale posamezne krajevne plohe ali nevihte, ki bodo najmanj verjetne in pogoste ob morju. Količine padavin ne bodo velike. Nekoliko se bo osvežilo.

V soboto bo še nekaj spremenljivosti ali zmerne oblačnosti, v nedeljo pa bo sončno in topleje.

V ponedeljek bo vreme še stanovitno, medtem ko se bo v torek za kakšen dan poslabšalo. Pojavljale se bodo občasne padavine, ozračje se bo osvežilo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava