Torek, 18 junij 2024
Iskanje

WHO: Covid kmalu kot sezonska gripa

Upajo, da bodo lahko letos razglasili konec izrednih razmer

17. mar. 2023 | 18:19
Dark Theme

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes sporočila, da bi se lahko pandemija covida-19 letos umirila do te mere, da bi predstavljala podobno grožnjo kot gripa. Organizacija je ob tem izrazila prepričanje, da bo lahko letos razglasila konec izrednih razmer, in izrazila upanje, da se bo pandemična faza virusa končala.

Minuli konec tedna so minila tri leta, odkar je WHO razglasila pandemijo covida-19, ki je navkljub odpravam večine omejevalnih ukrepov še vedno ni konec.

»Mislim, da se približujemo točki, ko lahko na covid-19 gledamo enako kot na sezonsko gripo,« je na novinarski konferenci v Ženevi danes dejal direktor WHO za izredne razmere Michael Ryan.

»Gre za grožnjo zdravju, virus, ki bo še naprej ubijal. Toda virus, ki ne bo oviral naše družbe ali obremenjeval bolnišničnih sistemov, in verjamem, da se bo to zgodilo letos,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Ryan.

Po besedah vodje WHO Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa je svet zdaj v veliko boljšem položaju, kot je bil kadar koli med pandemijo.

WHO je zaradi covida januarja 2020 razglasila izredno stanje zaskrbljenosti za mednarodno javno zdravje (PHEIC). Toda šele ko je Tedros 11. marca tega leta poslabšanje razmer zaradi covida označil za pandemijo, so se številne države zavedle nevarnosti.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava