Torek, 19 november 2019
Iskanje

Za EU, a drugačno

Skupna želja slovenskih in italijanskih sindikatov

29. apr. 2019 | 18:39
Dark Theme

Sindikati v Furlaniji Julijski krajini in v Sloveniji si želijo, da bi na evropskih volitvah konec maja zmagale sile, ki zagovarjajo krepitev EU. Hkrati pa si želijo, da bi bila EU drugačna.

»Sindikalne organizacije ponovno odločno zahtevajo drugačno socialno in ekonomsko gospodarsko politiko v Evropski uniji, kar bo odločilno za preživetje same ideje o evropski enotnosti. Ogrožajo jo topuma politika zategovanja pasu, nacionalistične politične sile, postavljanje zidov, odsotnost solidarnosti in skupnih vrednot,« so zapisali v skupnem dokumentu, ki so ga danes v Divači podpisali sindikalni predstavniki, združeni v Medregijskem sindikalnem svetu Furlanija Julijska krajina - Slovenija (MSS).

Zastopniki CGIL, CISL, UIL, ZSSS in KS90 so za tradicionalno srečanje pred prvim majem izbrali železniško postajo v Divači. »Tu se srečajo tiri, ki iz pristanišča v Trstu in pristanišča v Kopru nadaljujejo pot proti vzhodu,« je pojasnil Roberto Treu, ki je na čelu MSS prejšnji mesec nasledil generalnega sekretarja sindikata CGIL za Furlanijo Julijsko krajino Villiama Pezzetto.

Predsednik KS 90 Peter Majcen je spomnil, da se prvomajsko druženje sindikatov odvija že četrt stoletja, ob tokratnem pri železniškem vozlišču pa si je zaželel, da bi Luka Koper in tržaško pristanišče skupaj privabljali tovorne ladje v severni Jadran.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo