Sobota, 10 april 2021
Iskanje

»Zakaj sem se odzval vabilu Mattarelle«

Slovenski veleposlanik v Rimu Tomaž Kunstelj ob dnevu spominjanja na fojbe

Rim |
12. feb. 2020 | 6:25
Dark Theme

»Odzval sem se vabilu italijanskega predsednika Sergia Mattarelle, ker je bil koncert pozitivna in simbolna gesta preseganja zgodovinskih bremen in obenem iz spoštovanja do najvišje italijanske institucije, ki jo predstavlja predsednik republike.« Slovenski veleposlanik v Italiji Tomaž Kunstelj je takole za Primorski dnevnik utemeljil svojo udeležbo na koncertu na Kvirinalu ob dnevu spominjanja na fojbe in množični odhod Italijanov iz Istre, ki ga je priredil Mattarella.

Med drugim so se predsednikovemu vabilu odzvali veleposlanika Hrvaške in Črne Gore, predstavniki ezulskih združenj, medtem ko je italijansko manjšino v Sloveniji in Hrvaški zastopal poslanec v hrvaškem saboru Furio Radin. Nekateri slovenski mediji so izrazili pomisleke nad Kunstljevo navzočnostjo na koncertu, predvsem spričo stališča, ki ga je ob 10. februarju objavil Mattarella. Udeležba na prireditvi ne pomeni, da se slovenski diplomat strinja z besedami italijanskega predsednika, saj - kot nam je povedal - ostaja trdno zavezan poročilu o slovensko-italijanskih odnosih v obdobju 1880-1956. To poročilo mešane strokovne komisije je kot »nosilni članek« objavljeno na spletni strani slovenskega veleposlaništva v Italiji.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kaj me najbolj skrbi v obdobju pandemije?

5. apr. 2021 | 18:09
Zdravje
Omejitev osebne svobode
Gospodarska kriza
Pomanjkanje medosebnih odnosov
Cepljenje
Kdor zanikuje nevarnost virusa
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo