Torek, 18 februar 2020
Iskanje

Zamejec v parlamentu razdvaja

Neenotni pogledi na vprašanje zastopanosti Slovencev zunaj slovenskih meja v Državnem zboru

11. okt. 2019 | 6:25
Dark Theme

SKGZ in SSO nimata enotnega stališča, a tudi med posamezniki so mnenja deljena. Tržaški odvetnik Andrej Berdon meni, da bi član slovenske manjšine lahko sedel v slovenskem parlamentu. »V italijanski parlament bi po mojem sodil Italijan, ki živi v Kopru ali Pulju, zato bi prav tako v slovenski parlament sodil, recimo, Slovenec iz Gorice.« Berdon pravi, da bi člani narodnih manjšin morali dobiti volilno pravico, četudi nimajo slovenskega državljanstva.

Povsem drugače razmišlja goriški profesor matematike in nekdanji član Komunistične partije Italije Ivan Bratina, ki zamejskim Slovencem ne bi priznal pravice, da sodelujejo pri delu Državnega zbora. »Parlament ni izraz slovenskega naroda, je izraz slovenske države,« argumentira.

Dolinčan Giuseppe Prašel, ki je na zadnjih evropskih volitvah kandidiral na listi Zelena Evropa, pa zamisel o volilni pravici zamejcev pozdravlja. Bi pa volilno pravico priznal le tistim, ki imajo ob državljanstvu lastne države tudi slovensko državljanstvo. Zaradi tega pa bi bilo treba spremeniti zakon o pridobivanju državljanstva. »Zdaj veljajo določeni pogoji, recimo dokazovanje slovenskih korenin. Prav bi bilo, da slovensko državljanstvo dobi vsak, ki čuti, da je Slovenec.«

Več v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katero mesto naj bo evropska prestolnica kulture leta 2025?

13. feb. 2020 | 16:36
Kranj
Lendava
Ljubljana
Nova Gorica
Piran
Ptuj
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo