Petek, 18 oktober 2019
Iskanje

Zamejec v parlamentu razdvaja

Neenotni pogledi na vprašanje zastopanosti Slovencev zunaj slovenskih meja v Državnem zboru

11. okt. 2019 | 6:25
Dark Theme

SKGZ in SSO nimata enotnega stališča, a tudi med posamezniki so mnenja deljena. Tržaški odvetnik Andrej Berdon meni, da bi član slovenske manjšine lahko sedel v slovenskem parlamentu. »V italijanski parlament bi po mojem sodil Italijan, ki živi v Kopru ali Pulju, zato bi prav tako v slovenski parlament sodil, recimo, Slovenec iz Gorice.« Berdon pravi, da bi člani narodnih manjšin morali dobiti volilno pravico, četudi nimajo slovenskega državljanstva.

Povsem drugače razmišlja goriški profesor matematike in nekdanji član Komunistične partije Italije Ivan Bratina, ki zamejskim Slovencem ne bi priznal pravice, da sodelujejo pri delu Državnega zbora. »Parlament ni izraz slovenskega naroda, je izraz slovenske države,« argumentira.

Dolinčan Giuseppe Prašel, ki je na zadnjih evropskih volitvah kandidiral na listi Zelena Evropa, pa zamisel o volilni pravici zamejcev pozdravlja. Bi pa volilno pravico priznal le tistim, ki imajo ob državljanstvu lastne države tudi slovensko državljanstvo. Zaradi tega pa bi bilo treba spremeniti zakon o pridobivanju državljanstva. »Zdaj veljajo določeni pogoji, recimo dokazovanje slovenskih korenin. Prav bi bilo, da slovensko državljanstvo dobi vsak, ki čuti, da je Slovenec.«

Več v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo