Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Zunanji ministri Slovenije, Italije in Hrvaške za tesnejše sodelovanje v severnem Jadranu

V Anconi so danes podpisali medsebojno izjavo

Ancona |
10. jul. 2023 | 17:01
Dark Theme

Zunanji ministri Slovenije, Hrvaške in Italije Tanja Fajon, Gordan Grlić Radman in Antonio Tajani so danes v Anconi podpisali izjavo o tesnejšem sodelovanju pri upravljanju in zaščiti severnega Jadrana. Strinjali so se, da je vprašanje migracij potrebno reševati na ravni EU in da bi več pozornosti morali nameniti državam izvora. Zavzeli so se tudi za krepitev konkurenčnosti pristanišč na Jadranu.

»Slovenija, Hrvaška in Italija smo tri države, ki nas povezuje jadranska, sredozemska in evropska identiteta. Skrbimo za Jadransko morje, čistočo, biodiverziteto, za širjenje in modernizacijo naših pristanišč ter za rast gospodarstva,» je na skupni novinarski konferenci izpostavila zunanja ministrica Tanja Fajon.

Pojasnila je, da so države v luči tega podpisale anconsko izjavo, kjer politično naslavljajo podporo številnim projektom v regiji. »S podpisom izjave smo se zavezali tudi, da bomo jeseni skupaj izvedli akcijo iskanja in reševanja ljudi na morju. To je pomembno, da preprečujemo človeške tragedije v morju ter da se humano spopadamo s problematiko nezakonitih migracij,» je poudarila.

Ob tem je spomnila, da se je prihod nezakonitih migrantov po vstopu Hrvaške v schengen povečal za kar trikrat. »Urediti moramo schengensko mejo. Naš predlog pa je, da bi pri tem poleg skupnih policijskih patrulj sodeloval tudi Frontex. S tem bi lahko med drugim odpravili nepotrebne in neargumentirane notranje kontrole na naši meji z Avstrijo,» je dodala.

Več v jutrišnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava