Ponedeljek, 29 april 2024
Iskanje

Kdor hitreje hodi, bo verjetno dlje živel

7. jun. 2018 | 17:25
Dark Theme

Nova raziskava prinaša dobre novice za ljudi, ki veliko hodijo, še posebej tiste s hitrim korakom. Hitreje ko človek hodi, dlje bo morda živel, so ugotovili avstralski znanstveniki. Že hoja s povprečno hitrostjo lahko zmanjša tveganje za prezgodnjo smrt za 20 odstotkov, so ugotovili znanstveniki z univerze v Sydneyju. Pri hitri hoji je to tveganje nižje celo za 24 odstotkov.
Zaščitni učinek hitre hoje je še bolj izrazit pri starejših ljudeh: pri osebah v starosti 60 in več let se je tveganje za prezgodnjo smrt zmanjšalo za 46 odstotkov, če so hodile s povprečno hitrostjo. V primeru hitre hoje je bilo to zmanjšanje celo 53-odstotno.
Hitra hoja praviloma pomeni pet do sedem kilometrov na uro, vendar je resnično odvisna od telesne pripravljenosti pešca. Alternativni kazalnik pa je hoditi s takšno hitrostjo, da se človek rahlo zadiha ali prepoti, če vztraja dlje časa, menijo avtorji študije.
Analize kažejo, da je lahko povečanje hitrosti hoje enostaven način za izboljšanje zdravja srca in tveganja prezgodnje umrljivosti, kar je preprosto. Hitrejša hoja namreč povečuje srčni utrip.
Rezultati raziskave so bili objavljeni v reviji British Journal of Sports Medicine.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava