Ponedeljek, 08 april 2024
Iskanje

»Liberté, Égalité, Mbappé«

17. jul. 2018 | 11:05
Dark Theme

Devetnajstletni Kylian Mbappé je na SP v Rusiji zablestel, ko je francoska reprezentanca v osmini finala odpravila Argentino in se uvrstila v četrtfinale.
Najprej je priboril enajstmetrovko za vodstvo Francije, nato pa zabil dva gola in zaznamoval končni rezultat (4:3). Süddeutsche Zeitung je tedaj poročilu o zmagi dal kar francoski naslov: »Liberté, Égalité, Mbappé.« Nič pregrešnega, če so z njim nadomestili Fraternité. Nogometaš Paris Saint-Germaina, trdijo Parižani, uteleša same kreposti: izjemno je talentiran, spontan, luciden, velikodušen, predvsem pa patriot. Da je temne polti, tudi ne škoduje narodu, ki rad izkazuje svojo (bolj ali manj) uspešno integracijo. Mbappé je postal idol in se z Liberté in Égalité vred znašel na majicah navijačev.
Vsak drugi navijač v gneči, ki se je včeraj in v nedeljo zgrinjala na pariška prizorišča, najprej na Champ de Mars, kjer je bil prenos finala v živo, in nato na Elizejske poljane, kjer so za prvake pripravili sprejem, je nosil majico z imeni najljubših: Lloris, Kanté, Matuidi, Pogbà in … Zidane, svetovni prvak s francosko reprezentanco pred natanko dvajsetimi leti.
»Ta briljantna ekipa je uresničila naše sanje in naredila veliko dobrega za vso Francijo. Okrog sebe nas je združila. To potrebujemo,« smo prebrali v Le Parisienu. Napis na majicah »Liberté Égalité Mbappé« zanje torej ni bil v ničemer različen od napisa »Liberté Égalité Fraternité«.
Vrnitev »svežih« prvakov iz Rusije je Francijo včeraj spravila na noge. Parižani so jih pričakali na Elizejskih poljanah. Večina je tja prišla pred petnajsto uro. Tako so svetovali. Peš, saj so vse bližnje postaje metroja zaprli že opoldne. Na krajih množičnega shajanja veljajo poostreni varnostni ukrepi. Teroristični napadi iz prejšnjih let so zaznamovali Pariz.


Reportažo o spremljanju finalne tekme nogometnega svetovnega prvenstva med Francijo in Hrvaško in sprejema francoskih nogometašev v Parizu lahko preberete v današnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava