Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Tek na planiško velikanko

13. sep. 2018 | 16:40
Dark Theme

V soboto bo v dolini pod Poncami tekaški praznik. Tekači se bodo preizkusili v teku na letalnico bratov Gorišek oz. na planiško velikanko. To bo že šesto tovrstno tekmovanje v Planici, na katerega je za zdaj prijavljenih že več kot 1100 tekačev. Po vsem svetu pa je še 17 podobnih tekmovanj.
Planiška, še posebej po prenovi letalnice, ostaja najbolj prestižna lovorika, temu primerno pa raste tudi udeležba. Lani je v najhujšem možnem vremenu, ob hudih nalivih, ki so progo spremenili v drsalnico, vznožje letalnice pa v jezero zavidljivih mer, tekmovalo skoraj tisoč tekačev, letos jih je prijavljenih še več.
Leta 2014 prenovljena letalnica bratov Gorišek velja za najtežjo med vsemi prizorišči predvsem zaradi intenzivnosti. Strmina doseže nekaj več kot 35 stopinj, a, razen na hrbtišču in izteku ne pade pod 30 stopinj. S tem in zaletiščem, ki se v zrak dviguje z naklonom 35 stopinj, tvori skoraj enoten naklon čez več kot 70 odstotkov teka. Ob tem je višinska razlika proge kar 202 metra, spet največ med vsemi tekmovanji Red Bull 400, in to mora tekač premagati v teku dolžine 400 metrov.
Trenutni rekord planiške naprave je lani dosegel zmagovalec Luka Kovačič. Na vrh je pritekel v času 5:05 minute. S tem je močno popravil rekord Turka Ahmeta Arslana, ki je leta 2015 tekel 5:20.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava