Torek, 23 april 2024
Iskanje

Bon za nakup športnih rekvizitov sokolovkam

Odbojkarice Sokola so letošnje zmagovalke športnega Jezikovnega poligona, ki je bil namenjen mlajšim članom slovenskih športnih društev v Italiji

12. jun. 2019 | 10:35
Dark Theme

Združenje slovenskih športnih društev v Italiji (ZSŠDI), ki tekmovanje pripravlja s strokovno pomočjo Slovenskega raziskovalnega inštituta (SLORI), je namreč ob šolski različici tudi letos k sodelovanju povabil športne klube, ki so se lahko pomerili v športno-jezikovnem izzivu. Ob odbojkaricah Sokola so se na zmagovalni oder prebile še karateistke Shinkai karate kluba iz Zgonika, tretji pa so bili člani atletskega kluba Bor. Sodelovali so še (po vrstnem redu) odbojkarji Sloge Tabor, člani SK Brdine in igralke teniške sekcije Gaje.

Že tretje leto zapored je tekmovanje za športna društva steklo v športnem parku Pavla Sedmaka na Opčinah. Mladi člani klubov – 2005 in mlajši – so se na travniku pomerili v štafetnem poligonu, ki je vključeval devet spretnostnih postaj, na katerih so se tekmovalci preizkusili v ravnotežju, hitrosti, ciljanju, poskakovanju in gibčnosti. Športni del je dopolnilo še reševanje jezikovnih vprašanj: pri enostavnejših nalogah so mladi, sicer dijaki nižjih srednjih šol izbirali med več možnostmi, pri najtežjem vprašanju pa so morali narečni izraz ali kalk iz italijanskega jezika posloveniti. Kot samo ime tekmovanja pove, tu nista pomembni le hitrost in natančnost gibov, ampak tudi obvladanje materinega jezika. Vsako ekipo je sestavljajo pet članov kluba, prav toliko je bilo torej tudi ponovitev poligona in vprašanj. Za poligon in sojenje so skrbeli tajniki in prostovoljci ZŠSDI, tekmovanje pa je vodil tajnik Evgen Ban.

Odbojkarice Sokola so si prvo mesto prislužile, ker so izstopale v znanju slovenščine in bile najhitrejše v poligonu. Nagrado – bon v višini 250 evrov za nakup športnih rekvizitov – so prejele iz rok podpredsednice ZSŠDI Sonje Sirk in odbornice Nadje Kralj (na fotografiji). Bon za nakup športnih rekvizitov je prejela še drugouvrščena (150 evrov) in tretjeuvrščena ekipa (100 evrov). Posebno nagrado – bon v višini 100 evrov za nakup knjig v Tržaškem knjižnem središču – pa sta članici izvršnega odbora podelili ekipi SK Brdina, ki je tako kot odbojkarice Sokola najbolje odgovarjala na jezikovna vprašanja.

$!Udeleženci športnega Jezikovnega poligona
Udeleženci športnega Jezikovnega poligona

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava